Tekstil terbiyesinde ultrason tekniğinin kullanılabilirliği
The usage of power ultrasound in textile finishing processes
- Tez No: 169453
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL EKMEKÇİ KÖRLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik, Ultraviyole, Sonokimya, Enzimatik haşıl sökme, enzimatik hidrofilleştirme, ağartma, peroksit ağartması, selülaz, amilaz, pektinaz, Ultrasound, ultraviole, sonochemistry, enzymatic desiring, enzymatic scouring, peroxide bleaching, cellulase, amylase, pectinase
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
V ÖZET ULTRASON TEKNİĞİNİN TEKSTİL TERBİYESİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ KARABOĞA, Cem Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ayşegül EKMEKÇİ Nisan 2005, 236 sayfa Dünyada uzun zamandır uygulanan ultrason tekniği metal veya metal olmayan çeşitli yüzeylerdeki organik, inorganik veya partikül halinde bulunan kirleri temizlemede kullanılmaktadır. Ancak ultrason tekniğinin tekstil sanayindeki uygulaması ise çok yenidir ve yapılan bu çalışmayla ultrason tekniği ile daha etkin bir ön terbiye ve özellikle de daha etkin bir enzimatik işlemin yapılabilirliği incelenmiştir. Yüksek spesifiklikteki enzimlerin çeşitli tekstil proseslerinde kullanımları gittikçe popüler olmaya başlamıştır. Enzimlerin kullanımıyla tekstil atık sularındaki toksisite miktarı da önemli ölçüde azalmaktadır. Ultrason (US) enzim moleldillerinin kompleks yapışım inaktive etmeden enzimlerin performansında önemli artışlar sağlamıştır.Ultrasonik enerji çeşitli tipteki pamuklu kumaşlardaki enzimatik aktiviteyi oldukça arttırmakta ancak kopma mukavemetinde (özellikle selülazda) bir azalmaya yol açmamaktadır. Selülozik materyallerin enzim/Ultrason kombinasyonu ile muamelesi sonucu; pahalı enzimlerin daha az kullanımı, daha kısa işlem süresi, daha az lif zararı ve daha uniform etkili işlemler gibi çeşitli avantajlar sağlanmaktadır. Bu çalışmada ultrason tekniğinin yanında ultraviyole (UV) ışığının peroksit ağartması üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Bu ileri oksidasyon yöntemi UV ışığı yardımıyla hidrojen peroksitin parçalanarak klasik kimyasal yükseltgenlerden çok daha reaktif olan hidroksil radikaUerinin oluşumunu sağlamaktadır. Böylece söz konusu çalışmada etkin bir ağartma işlemi amaçlanmaktadır. Özet olarak bu çalışmada ultrason ve ultraviyole tekniği ile daha etkin ve verimli bir ön terbiye işleminin yapılabilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE USAGE OF POWER ULTRASOUND İN TEXTILE FİNİSHİNG PROCESSES KARABO?A, Cem MsC İN Textile Eng. Supervisor: Dr. Ayşegül EKMEKÇİ April 2005, 236 pages It has been recognized for many years that power ultrasound has great potential in a wide variety of processes in the chemical and allied industries and the potential for the industrial use of power ultrasound is enormous, and yet industry seems somewhat reluctant to adopt it In this study, it has been aimed to investigate the effects of ultrasound on textile pretreatment processes especially enzyme process. Use of enzymes in the cotton industry has become more popular in recent years. Although enzymatic processing offers many advantages, there are a few drawbacks when compared to traditional methods namely, expensive processing costs and relatively slow reaction rates. Introducing ultrasonic energy during enzymatic treatments of cotton fabric significantly improves enzyme efficiency without affecting the strength of the fabric.The other subject that investigated in this study is to explore the efficiency of ultraviolet (UV) light on textile bleaching process As a result of the combined effects of UV light in the presence of hydrogen peroxide, the hyroxyl radicals, much more active then the conventional oxydizing agents, are generated and it provides the following advantages in the pretreatment processes of cotton textiles: In this article the existing uses of power ultrasound in the textile pretreatment processes are reviewed and the potentials are explored.