Laboratuvar koşullarında turunçgil pamuklu beyaz sineği (Aleurothrixus floccosus (Maskell) (Homoptera: Aleyrodidae)'nin beş farklı turunçgil türündeki bazı biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
Researches about the biological characteristics of Aleurothrixus floccosus (Maskell) (Homoptera: Aleyrodidae in five different citruses
- Tez No: 169454
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEP YOLDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aleurothrbcus floccosus, Aleyrodidae, Turunçgil, Pamuklu Beyazsinek, Aleurothrixus floccosus, Aleyrodidae, citrus, wooly whitefly, biology of Aleurothrixs floccosus
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET LABORATUVAR KOŞULLARINDA TURUNÇGİL PAMUKLU BEYAZ SİNEĞİ (Aleurothrixus floccosus (Maskeli)) (Homoptera:Aleyrodidae)'NİN BEŞ FARKLI TURUNÇGİL TÜRÜNDEKİ BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR KANLI (AYTOGMUŞ), Sevim Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeynep YOLDAŞ Ağustos-2005, 55 sayfa Bu araştırma, ülkemizde turunçgil zararlısı olarak bulunan Pamuklu Beyazsinek Aleurothrixus floccosus,\m laboratuvar koşullarında beş farklı turunçgil bitkisinde (greyfurt (Citrus grandis Osbek ev. starruby), limon (Citrus limonium Risso ev. enterdonate), turunç (Citrus aurantium L. ev. amara), portakal (Citrus aurantium L. Cv. Washington), mandarin (Citrus nobilis Lour. ev. satsumasiguyami)) bazı biyolojik özelliklerini, ayrıca laboratuvar koşullarında bu bitkiler arasındaki tercihini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü'ne ait sabit koşulların bulunduğu iklim odalarında (25 ±1 °C, % 60-70 Orantılı Nem ve 16 saat aydınlık- 8 saat karanlık fotoperiyot) yürütülmüştür.VI Laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen çalışma sonuçlarına göre zararlı beş farklı turunçgil bitkisinde de genç yapraklan tercih etmektedir. Bu beş farklı turunçgil bitkisi arasındaki tercihi ise, mandarin ve portakal bitkileri olarak belirlenmiştir. Aynca aynı koşullarda herbir turunçgil bitkisindeki ergin öncesi dönemleri (Yumurta dönemi, I., İL, III. ve IV. Nimf dönemleri) ayrı ayrı gözlemlenerek (sabah ve akşam olmak üzere) gelişme süreleri saptanmıştır. Alman değerlendirme sonuçlarına göre yumurtalar sırasıyla ortalama olarak limonda 7.4, mandarinde 5.8, turunçta 10.4, greyfurtta 8.0, portakalda 6.2 günde açılmıştır. Nimf dönemlerini tamamlama süreleri ise şöyle sıralanmaktadır. Birinci nimf dönemini ortalama olarak limonda 7.2, mandarinde 5.6, turunçta 10.4, greyfurtta 8.4, portakalda 6.2 günde; ikinci nimf dönemini limonda 7.4, mandarinde 5.6, turunçta 10.0, greyfurtta 8.2, portakalda 6.6 günde; üçüncü nimf dönemini limonda 7.2, mandarinde 5.4, turunçta 9.6, greyfurtta 8.2, portakalda 6.6 günde; dördüncü nimf dönemini ise limonda 7.4, mandarinde 5.6, turunçta 9.8, greyfurtta 8.2, portakalda 6.2 günde tamamlamıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RESEARCHES ABOUT THE BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF Aleurothrixus floccosus (Maskeli) (Homoptera: Aleyrodidae) IN FIVE DIFFERENT CITRUSES KANLI (AYTO?MUŞ), Sevim Master Thesis, Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Zeynep YOLDAŞ Aug-2005, 55 pages This research has been made for the purpose of determining certain characteristics of citrus insect, Wooly Whitefly Aleurothrixus floccosus in five different citruses under laboratory conditions and also determining its preference among these plants. Studies were carried out under constant conditions in climate rooms which belong to Bornova Agricultural Research Institute (25 ± 1 °C, % 60-70 relative humidity and 16 hour light, 8 hour dark photoperiod). According to the results of our study which is made under laboratory conditions it prefers young leaves in all of the five different citruses. The preference of it among these five plants is determined as mandarin and orange plants. Furthermore growth times are determined by observing premature periods (Egg period, I., II., III. and IV. nymph periods) of each citrus one by one (in mornings and at nights) at the same conditions. According to the evaluation results eggs were opened respectively in 7.4 days in lemon, 5.8 days in mandarin, 10.4 days in Seville orange, 8.0 days in grapefruit and 6.2 days in orange. CompletingVIII times of the nymph periods are listed as following. First nymph period was completed averagely in 7.2 days in lemon, 5.6 days in mandarin, 10.4 days in Seville orange, 8.4 days in grapefruit and 6.2 days in orange; second nymph period was completed in 7.4 days in lemon, 5.6 days in mandarin, 10.0 days in Seville orange, 8.2 days in grapefruit and 6.6 days in orange; third nymph period was completed in 7.2 days in lemon, 5.4 days in mandarin, 9.6 days in Seville orange, 8.2 days in grapefruit and 6.6 days in orange; fourth nymph period was completed in 7.4 days in lemon, 5.6 days in mandarin, 9.8 days in Seville orange, 8.2 days in grapefruit and 6.2 days in orange.