Tc-99m ile işaretli D-penisilamin'in bifonksiyonel şelatlama ajanı olarak kullanılması
Using D-penicillamine labeled with Tc-99m as a bifunctional chelating agent
- Tez No: 169477
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERAP TEKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bifonksiyonel şelatlama ajanı, Penisilamin, DTPA, 99mTc, Bifunctional chelating agents, DTP A, Penicillamine, 99mTc
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Tc-99m İLE İŞARETLİ D-PENİSİLAMİN'İN BİFONKSİYONEL ŞELATLAMA AJANI OLARAK KULLANILMASI ACAR, Çiğdem Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Yard. Doç. Dr. Serap TEKSÖZ Ağustos 2005, 48 sayfa Bu çalışmanın amacı somatostatini "mTc ile işaretleyebilecek yeni bir bifonksiyonel ajan (BFCA) geliştirilmesidir. Bu amaçla bifonksiyonel ajan olarak D-Penisilamin (D-PA) seçilip iyi bilinen bir bifonksiyonel ajan olan dietilentriamin pentaasetik asit (DTP A) ile karşılaştırılması yapılmıştır. İlk olarak D-PA ve DTPA ayrı ayrı 99mTc ile işaretlenmiş, daha sonra işaretlenen bu bileşiklerin somatostatin- 14 ile kompleksleri oluşturularak kalite kontrol çalışmaları ince tabaka radyokromatografisi (TLRC) ve elektroforez ile gerçekleştirilmiştir. Bunlara ek olarak yüksek performanslı sıvı radyokromatografisi (HPLRC) ile de olası safsızlıklarm tayini sağlanmıştır. Sonuç olarak radyoişaretli komplekslerin 5 saat boyunca kararlılıklarını korudukları gözlenmiştir.VI Elde edilen sonuçlar D-PA'nın bifonksiyonel ajan olarak kullanılabileceğini ve 99mTc-D-PA-SST kompleksinin alternatif bir radyofarmasötik olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT USING D-PENICILLAMINE LABELED WITH Tc-99m AS A BIFUNCTIONAL CHELATING AGENT ACAR, Çiğdem Master Thesis in Nuclear Sciences Supervisor : Yard. Doç. Dr. Serap TEKSOZ August 2005, 48 pages The aim of the current study is to investigate a new bifunctional agent for labeling somatostatin with 99mTc. Therefore D-Penicillamine was used as a bifunctional agent and made a comparison with a well known bifunctional agent such as diethylenetriamine pentaacetic acid (DTP A). First of all both DTPA and D-Penicillamine were labeled with 99mTc and then their complexes were formed with somatostatin-14. Quality controls were established using Thin Layer Radio Chromatography (TLRC) and Electrophoresis methods. In addition, High Performance Liquid Radio Chromatography (HPLRC) was also performed for elimination of the possible uncertainties. The radiolabeled complexes were maintained their stabilities for 5 hours.vm The results obtained showed that D-PA is a promising potential bifunctional agent and also 99mTc-D-PA-somatostatin can be an alternative radiopharmaceutical.