Bir hidrolik bağ pülverizatöründe damla büyüklüğünün sürüklenme üzerine etkisi
The effects of drop size on spray drift in vineyard hydraulic pulverizators
- Tez No: 169476
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜJDAT TOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: sürüklenme, hacimsel ortalama çap, damla sayısı, kalıntı miktarı, meme delik çapı, basınç, drift, volume median diameter, number of droplets, residue, orifice, pressure
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET BİR HİDROLİK BAĞ PULVERİZA TÖRÜNDE DAMLA BÜYÜKLÜĞÜNÜN SÜRÜKLENME ÜZERİNE ETKİSİ URKAN, Erkan Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Müjdat TOZAN Ağustos 2005, 102 Sayfa Bu tezde, bağların ilaçlanmasında ülkemizde de yaygın olarak kullanılan hidrolik pülverizatörlerle çalışına sonucunda oluşan sürüklenmenin kaynakları ve ölçümleri konu edilmektedir. Tezin amacı, hidrolik bağ pülverizatörü ile yapılan ilaçlama sırasında damla büyüklüğüne etki eden faktörlerin, sürüklenmeye olan etkilerini kontrollü şartlarda altında belirlemektir. Denemeler, 3 değişik meme delik çapı (0,8 mm, 1,2 mm, 2,0 mm) ve çalışma basınçlarında (6 bar, 12 bar, 18 bar) yürütülmüş ve“sodium fluoroscein”iz maddesi kullanılmıştır. Yapay asma bitkisinin arkasında belirli uzaklıkta ve yükseklikte bulunan direkler üzerine yerleştirilen panellere suya duyarlı kağıt ve filtre kağıtları konulmuştur. Suya duyarlı kağıtlar üzerinde toplanan damlaların sayılan ve çaplan görüntü analiz programı kullanılarak ölçülmüştür. Filtre kağıtlarındaki iz maddesi ise, spektrofotometre ile ölçülerek kalıntı miktarları bulunmuştur.Çalışmanın sonunda, 2,0 mm meme delik çapı ve 18 bar işletme basıncında en fazla kalıntı miktarının bulunduğu ve bu kombinasyonun istatistiksel olarak diğer kombinasyonlardan önemli ölçüde farklı olduğu ortaya çıkmıştır. Denemelerde en büyük hacimsel ortalama çap değerini 2,0 mm-6 bar kombinasyonu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
VH ABSTRACT THE EFFECT OF DROP SIZE ON SPRAY DRIFT IN VINEYARD HYDRAULIC PULVERIZATORS URKAN, Erkan Master Diesis in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Müjdat TOZAN August 2005, 102 Pages The subject of this thesis is the reasons and measurements of spray drift, which occurs due to working with hydraulic pulverizators that are widely used to apply insecticide on vineyards in our country. The objective of this thesis is to determine the effects of droplet size on spray drift, under controlled conditions, while applying insecticide by hydraulic vineyard pulverizator. Three different nozzle sizes (0,8 mm, 1,2 mm, 2,0 mm), three different pressure values (6 bar, 12 bar, 18 bar) and as tracer dye“sodium fluorescein”are used, during the experiments. Behind some imitation vine plants, eight masts are placed having specific distances to each other and on each of these masts, panels covered with water sensitive and filter papers are placed on specific heights. The numbers and sizes of droplets on water sensitive papers are determined by Image Analysis Program. The tracer dye quantities on filter papers are determined by spectrophotometer showing the quantities of residue.VI II In the conclusion of the thesis, it was determined that the residue is maximum working with the nozzle size of 2,0 mm and 18 bar pressure. And this combination is determined to be statistically more important than other combinations. At the end of the experiments, the biggest volume median diameter was produced by the combination of 2,0 mm-6 bar.