Sayısal görüntü üzerinde bulunan karakter bölgelerinin tespit edilmesi
Finding text regions in digital images
- Tez No: 169478
- Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: yazı fark etme, görüntü segmentasyonu, text detection, image segmentation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
V ÖZET SAYISAL GORUNTU ÜZERİNDE BULUNAN KARAKTER BÖLGELERİNİN TESPİT EDİLMESİ MORKAYA, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan TUN ALI Temmuz 2005, 124 sayfa Resim üzerindeki yazının tanınmasının geniş kullanım alanına sahip olması nedeniyle oldukça ilgi çeken bir araştırma alanı olduğu bilinmektedir. Yazı tanımanın kullanım alanlarına internetteki resimler üzerinde arama yapabilme, mektup zarflarının otomatik sınıflandnılması ve araba plakalarım tanınması örnek olarak verilebilir. Yazı bölgelerinin ayırt edilmesi, yazı tanıma işlemine yönelik bir ön adımdır. Bazı uygulamalarda, mesela yukarıda verilen son iki örnekte olduğu gibi, yazı bölgelerini çıkartmak için duruma özgü bir takım özelliklerden yararlanmak mümkün olmasına rağmen bu problemi çözmek için her türlü yazı arka zeminini göz önüne alan daha kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Özel durumlardan ziyade, bu çalışma arka zeminin her şey olabileceği genel problemi belirtmektedir. Geliştirilen algoritma yazı içeren resimler üzerinde yer alan yazı bölgelerinin tespitini gerçekleştirmektedir. Sistemin performansı 50 resim üzerinde test edilmiş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FINDING TEXT REGIONS IN DIGITAL IMAGES MORKAYA, Özlem MSc. in International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Turhan TUNALI July 2005, 124 pages It is well known that recognition of text in images is an appealing application due to its widespread potential use in e.g. images on the Internet, automatic classification of envelopes and license plate recognition systems. In particular, extraction of text segments is a preliminary step towards recognition. Although some of the cases such as the latter two of the examples given above may exploit specific features of those particular images for text segment extraction, a more general approach is required for solving the generic problem that involves arbitrary text backgrounds. Rather than special cases, this study addresses the general problem where the background could be anything. In particular, a new algorithm for locating regions of a still image that contains text is developed. We have tested the performance of the system on 50 still images and results are reported.