Diazol(in)ium salts and derived complexes
Diazol(in)yum tuzları ve kompleksleri
- Tez No: 169483
- Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR ÇETİNKAYA, PROF.DR. ENGİN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: JV-Heterosiklik karben, benzimidazolyum tuzlan, imidazolinyum tuzlan, palladyum, rodyum, homojen kataliz, C-C bağ oluşumu, JV-Heterocyclic carbene, benzimidazolium salts, imidazolium salts, palladium, rhodium, homogenous catalysis, C-C bond formation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
V ÖZET DİAZOL(İN)YUM TUZLARI VE KOMPLEKSLERİ BOLAY, Emine Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bekir ÇETİNKAYA Prof. Dr. Engin ÇETİNKAYA Ağustos 2005, 100 Sayfa Diazol(in)yum tuzlarından türeyen TV-heterosiklik karbenler (NHC'ler), homojen katalizde çok kararlı bir dizi kompleks oluştururlar. Seçicilik ve aktiviteyi en iyi düzeye çıkarmak için sterik ve elektronik özellikler kolaylıkla ve birbirinden bağımsız olarak ayarlanabilir. NHC- metal katalizörleri aktivite ve uygulama alanında benzer fosfan bileşiklerine üstünlük sağlarlar. Bu tezdeki çalışmalar, NHC dizaynı ve NHC'lerin ve istenilen katalitik özellikteki komplekslerinin sentezlerine yönelmiştir. Bu amaçla, 1,3-diaMlbenzimidazolyum tuzlan ve bunların palladyum ve rodyum kompleksleri sentezlenmiş ve katalitik aktiviteleri test edilmiştir. Karbene bağlı birden fazla metale sahip NHC komplekslerinin daha iyi aktivite göstermeleri beklenir. Bu yüzden bibenzimidazolyum kompleksleri sentezlenmeye çalışılmıştır. Son olarak N,N'-di-tert- bütilimidazolinyum tuzu sentezlenmiş ve NHC kompleksleri sentezlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DIAZOL(IN)IUM SALTS AND DERIVED COMPLEXES BOLAY, Emine Master of Science Thesis, Chemistry Department Supervisor: Prof. Dr. Bekir ÇETİNKAYA Prof. Dr. Engin ÇETİNKAYA August 2005, 100 Pages JV-Heterocyclic carbenes (NHCs) derived from diazol(in)ium salts provide a series of stable complexes that prove very useful in homogenous catalysis. The steric and electronic properties can easily be independently tuned to optimise selectivity and activity. NHC-metal catalysts surpass their phosphane congeners in both activity and scope of application. In this thesis studies were directed at the design and synthesis of NHCs, and catalyst derived from them, to aim for desired catalytic properties. For this purpose 1,3-dialkylbenzimidazolium salts and their Pd(II) and Rh(I) complexes were synthesized, and their catalytic activities were briefly examined. Furthermore, it was supposed that NHC complexes which have more than one metals bound at carbene show better activity. Thus it was attempted to prepare bibenzimidazole complexes. Finally, N,N'-di-fer^butylimidazolinium salt was synthesized and its NHC complexes were attempted to synthesize.