The effetcs of the ionic strength, ion species and pH on the electrokinetic properties of the montmorillonite
Montmorillonitin elektrokinetik özellikleri üzerine iyon şiddeti, iyon türü ve pH'ın etkisi
- Tez No: 169482
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: montmorillonit, zeta potansiyeli, elektrokinetik yük yoğunluğu, elektriksel çift tabaka, monmorillonite, zeta potential, electrokinetic charge density, electrical double layer
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET MONTMORİLLONİTİN ELEKTROKİNETİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE İYON ŞİDDETİ, İYON TÜRÜ VE pH'IN ETKİSİ Esra Evrim ŞAKA Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Çetin GÜLER Ağustos 2005, 101 sayfa Bu çalışmada iki montmorillonit türünün elektrokinetik özellikleri (zeta potansiyeli ve elektrokinetik yük yoğunluğu) üzerine pH, elektrolit konsantrasyonu ve elektrolit türünün etkisi dispersiyon ortamında incelenmiştir. Öncelikle optimum montmorillonit konsantrasyonu tayin edilmiş ve tüm dispersiyonlar için bu konsantrasyon 0.5 g/L olarak alınmıştır. Her iki montmorillonit minerali için de zeta potansiyeli pH'a bağlı olarak 25° C sabit sıcaklıkta tayin edilmiştir. Taneciklerin zeta potansiyelinin, dispersiyon pH'ı ile değişmediği görülmüştür. Commercial montmorillonite mineralinin zeta potansiyeli pH 5-6 değerleri arasında -5 mV'luk bir değişim göstermiştir.VI Montmorillonit minerallerinin zeta potansiyelleri, LiCİ, NaCl, KC1, RbCl, CsCl, CaCk, AICI3 elektrolitlerinin konsantrasyonuna bağlı olarak incelenmiştir. Her iki montmorillonit minerali için de, bir değerlikli katyon konsantrasyonu arttıkça zeta potansiyelinin azaldığı görülmüştür. Aynı elektrolit konsantrasyonu için zeta potansiyeli değerleri Li+ >Na+ >K+ >Rb+ >Cs+ sırasma göre artmıştır. Montmorillonit mmerallerinin CaCİ2 çözeltisi içindeki zeta potansiyeli, bir değerlikli katyon ile benzerlik göstermektedir. CaCİ2 çözeltisi içerisindeki taneciklerin zeta potansiyeli, Ca2+ iyonunun değerliği nedeniyle daha düşük negatif değerlerde olduğu görülmüştür ve CaCİ2 konsantrasyonu artmasıyla zeta potansiyeli azalmıştır.Her iki kil mmeralinin zeta potansiyelleri, 5.1 0“4 M'lık AICI3 çözeltisi içinde işaret değiştirdiği gözlenmiş ve daha yüksek derişimlerde zeta potansiyeli pozitif değerler almıştır. LiCİ, NaCl, KC1, RbCl, CsCl, CaCl2 elektrolitlerinin farklı konsantrasyonlanndaki montmorillonit mmerallerinin elektrokinetik yük yoğunlukları benzer davranışlar göstermiştir. Elektrokinetik yük yoğunluğu değerleri 10”M katyon konsantrasyonuna kadar pratikçe sabit kalmış, daha yüksek konsantrasyonlarda ise hızla negatif olarak artmıştır. AICI3 çözeltisinde ise düşük konsantrasyonlarda yük yoğunluğu sabit kalmış, daha sonra hızla artmış ve işaret değiştirmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF THE IONIC STRENGHT, ION SPECIES AND pH ON THE ELECTROKTNETIC PROPERTIES OF THE MONTMORILLONITE Esra Evrim ŞAKA MS Degree Thesis, Department of Chemistry Supervision Çetin GÜLER, Ph.D. Professor of Physical Chemistry Agust2005, 101 pages The effects of pH, electrolyte concentration and type of the electrolyte present in the dispersion medium on the electrokinetic properties (zeta potential and electrokinetic charge density) of the purified and commercial montmorillonite were investigated in this study. First of all, optimum montmorillonite concentration was determined and this concentration was used as 0.5 g/L for all dispersions. For both montmorillonite minerals, zeta potential was determined as a function of pH at 25°C. The zeta potential of the particles did not significantly change with the dispersion of pH. The zeta potential of the commercial montmorillonite was changed nearly -5 mV at pH 5-6 through properties of this montmorillonite mineral.vm The zeta potential of the purified and commercial montmorillonite were determined as a function of LiCİ, NaCl, KC1, RbCl, CsCl, CaCk, AICI3 concentration. For both monmorillonite minerals, it was observed that there is a gradual decrease in the zeta potential with a increasing monovalent electrolyte concentration. At any electrolyte concentration, the magnitude of the zeta potential increased with the electrolytes in the order Li+ >Na+ >K+ >Rb+ >Cs+. The zeta potential of the montmorillonite minerals in the CaCİ2 solutions illustrated same behaviour with the monovalent cations. The zeta potential of particle was obtained less negative values in the CaCİ2 electrolytes due to high valence of ion. Likely, it was decreased while the electrolyte concentration was increased. Sign reversal was observed for both clays at 5.1 0“4 M AICI3 concentration and above this concentration zeta potential values were positive sign. The electrokinetic charge density of both montmorillonite minerals showed so similar trends of variation in solutions of LiCl, NaCl, KC1, RbCl, CsCl, CaCİ2 at different concentrations. Up to concentrations around 10”3 M, it remained practically constant, while for higher electrolyte concentrations the negative charge tends to increase in absolute values. The electrokinetic charge density of both montmorillonite particles was constant at low AICI3 concentrations, but at certain concentrations it was rapidly increased and changed sign to positive.