Kalker tozu ve uçucu kül içeren kompozit çimentoların fiziksel ve mekanik özellikleri
Physical and mechanical behaviour of composite cements containing fly ash and limestone
- Tez No: 169488
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ÇİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalker tozu, Uçucu kül, Basınç Dayanımı, Kompozit Çimentolar, Limestone, Fly ash, Compressive strength, Composite Cements
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
V ÖZET KALKER TOZU VE UÇUCU KÜL İÇEREN KOMPOZİT ÇİMENTOLARIN FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÇENELİ, Bahar Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. İsmail ÇİL Ağustos 2005, 59 sayfa Mineral katkı olarak uçucu külün ve filler olarak kalker tozunun çimento üretiminde kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Uçucu külün büyük oranlarda kullanımı, çimentonun erken dayanımına olumsuz etkisi olduğunu, fakat bu etkinin bir ölçüde çimentoya kalker tozu eklenerek telafi edilebileceği bilinmektedir. Bu çalışmada, klinkere eklenebilecek uçucu kül ve kalker tozunun optimum miktarları araştırılmıştır. Araştırmada Yatağan ve Soma Termik Santrallerinde alman küllerin eşit oranda bMeştirilmesi ile oluşan bir tip uçucu kül, bir tip kalker tozu ve bir tip klinker kullanılmıştır. Kontrol numunesine ilaveten, %5 ile %30 arasında değişen altı farklı oranda çimento yerine sadece uçucu kül veya kalker ikame edilmiştir. Ayrıca, %5 ile %3Ö arasında değişen farklı oranlarda hem uçucu kül, hem de kalker içeren toplam 33 çeşit çimento incelenmiştir. Tüm çimentolar, mineral katkı, klinker ve alçı taşının birlikte öğutülmesiyle üretilmiştir. Alçı miktarı tüm çimentolarda, çimentonun %5 'i olarak sabit tutulmuştur. Araştırmada üretilen uçucu kül ve kalkerli kompozit çimentoların öğütme süreleri, inceliği, normal kıvamı, priz süreleri, hacim genleşmesi gibi özelliklere ilaveten hazırlanan standart harçların 2, 7, 28, 90, 180 günlük basınç dayanımları belirtilmiştir. Bu tez çalışmasının birinci ve ikinci bölümünde kalker tozu ve uçucu küle ve bunlarla yapılan çalışmalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde deneysel çalışma, dördüncü bölümde deney sonuçlan ve tartışması yer almaktadır. Son olarak da sonuç bölümü ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT PHYSICAL AND MECHANICAL BEHAVIOUR OF COMPOSITE CEMENTS CONTAINING FLY ASH AND LIMESTONE ÇENELİ, Bahar MSc in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail ÇİL. August 2005, 59 pages Utilization of fly ash as a mineral additive and limestone as a filler in production of cement is increasing. It is know that replacement of cement with fly ash in large amounts affects the early strength of cement adversely. Addition of pulverized limestone may minimize this effect to some extent. In this study the optimum amounts of a fly ash and a limestone interground with a clinker were investigated. In this research a fly ash being a mixture of Yatağan and Soma Thermal Power Plants in equal proportion, a limestone and a clinker were used. In addition to the control sample, 33 types of cements were produced. Six of them contain 5-30 % fly ash only, six of them contain 5-30 % limestone only and the remaining have both. All cement were produced by later grinding clinker, gypsum and mineral additives. The gypsum in these cements was kept constant as 5 % of by weight of cement. In addition of grinding time, fineness, normal consistency, setting times and soundness of the composite cements, their compressive strengths was determined at 2, 7, 28, 90, 180 days. In the secand and third chapter of this study the effects of limestone and fly ash on the proportion of cementitious were discussed and the results of previous studies were presented. The fourth and the fifth chapters were devoted to the experimental study as well as test results and discussion, respectively. The conclusion and recommendations are given in the last chapter.