Koyun derisi atıklarından elde edilen jelatinin eczacılıkta yumuşak kapsül yapımında kullanılabilirliğinin araştırılması
A study about the applicability of gelatin recovered from sheep leather waste in the production of pharmaceutical soft gelatin capsule
  1. Tez No: 169523
  2. Yazar: EYLEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELİME MENTEŞ ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jelatin, koyun derisi, yumuşak kapsül, kromlu traş atığı, Gelatine, skin, soft capsule, chrome shavings
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET KOYUN DERİSİ ATIKLARINDAN ELDE EDİLEN JELATİNİN ECZACILIKTA YUMUŞAK KAPSÜL YAPIMINDA KU LLANILABİLİRLIĞİNİN ARAŞTIRILMASI KILIÇ, Eylem Yüksek Lisans Tezi, Deri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Selime MENTEŞ ÇOLAK Aralık 2005. 58 sayfa Bu çalışmada, deri işletmelerinden alınan kromlu koyun derisi traş atıklarından iki ayrı yöntemle jelatin elde edilmiştir Bu yöntemlerden birincisinde sadece kireç, ikincisinde ise proteolitik pepsin enzimi ve alkali madde olarak MgO kullanılmıştır Jelatin çözeltisi sprey kurutucuda kurutulduktan sonra elde edilen jelatinin nem, krom içeriği, pH değeri, toplanı azot, toplam kül ve toplam kuru madde miktarı gibi fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Analiz sonuçları Birleşik Devletler (USPNF 23), Japonya (JP 2001) ve Avrupa (PhEur 2005) ilaç kodeksinde yer alan farmasötik uygulamalarda kullanılacak jelatinlerin spesifikasyonlarıyla karşılaştırılmıştır. Yumuşak jelatin kapsül yapımında plastikleştirici olarak gliserin kullanılmıştır Yumuşak kapsül örneklerinde dağılma testi yapılmış ve sonuçlar yumuşak kapsül yapımında kullanılan ticari jelatinden elde edilen yumuşak kapsüllerle karşılaştırılmıştır
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ABOUT THE APPLICABILITY OF GELATIN RECOVERED FROM SHEEP LEATHER WASTE IN THE PRODUCTION OF PHARMACEUTICAL SOFT GELATIN CAPSULE KILIÇ, Eylem MSc in Leather Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Selime MENTEŞ ÇOLAK December 2005, 58 pages In this study, two different methods were used to produce gelatin from chrome shavings which were obtained from tanneries The first method entails the treatment of chrome shavings with lime and the second treatment with a proteolytic enzyme pepsin and an alkali agent MgO The obtained gelatin solutions were spray dryed and analysed for the physical and chemical specifications like pH, chromium, ash, moisture content, % total solids and TKN values. The results were compared with the United States (USPNF 23), European (PhEur 2005) and Japanese Pharmacopeial (JP 2001) grade gelatin specifications. Glycerine was used as a plasticizer to make soft gelatin capsules The disintegration of soft capsule samples were tested. The results were compared with the soft capsule samples made of commercial gelatin which are used to make soft capsules