Asenkron makinanın alan yönlendirme kontrolünde FPGA kullanımı
The use of FPGA in field oriented control of an induction machine
  1. Tez No: 169524
  2. Yazar: ÖZKAN AKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alan Yönlendirme Kontrolü, Asenkron Makina, ACSL, Alan Programlanabilir Kapı Dizisi (FPGA), Matlab Simulink, Xilinx System Generator, VHDL, Field Orientation Control, Induction Machine, ACSL, Field Programmable Gate Arrays (FPGA), Matlab Simulink, Xilinx System Generator, VHDL
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
V ÖZET ASENKRON MAKİNANIN ALAN YÖNLENDİRME KONTROLÜNDE FPGA KULLANIMI AKIN, Özkan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İrfan ALAN Ocak 2005, 161 sayfa Bu tez çalışmasında bir asenkron makinanın alan yönlendirme kontrolünde programlanabilir kapı dizileri (FPGA) kullanımının fizibilite çalışması yapılmıştır. Öncelikle asenkron makinanın dolaylı alan yönlendirme kontrolü nümerik olarak ACSL simülasyon programı aracılığı ile simüle edilmiştir. Daha sonra ilgili kontrol Matlab Simulink ortamında geliştirilip Xilinx System Generator desteği kullanılarak Xilinx Spartan 3 xc3s200 FPGA kartında gerçeklenebilecek tarzda modellenmiştir. Ayrıca Alan Yönlendirme Kontrolü Çok Yüksek Hızlı Tümleşik Devre Donanım Tanımlama Dili (VHDL) dili kullanılarak da kodlanmıştır. Tasarlanan sistemde kullanıcı giriş, çıkış ve ara algoritma katmanlarını kısa sürede değiştirebileceğinden esnek ve modüler bir yapıya sahiptir, dolayısıyla diğer vektör kontrol modellemelerine de kolaylıkla geçilebilir. Asenkron makinanın kontrolünde kullanılan dolaylı alan yönlendirme kontrolü Digilent firması tarafından üretilen Digilab S3 Spartan 3 FPGA geliştirme kitinde gerçeklenmeye hazır hale getirilmiştir. Geliştirilen sistemin kontrol performansı asenkron makinanın değişik yüklerinde ve çeşitli çalışma hızlarında Simulink ortamında test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE USE OF FPGA IN FIELD ORIENTED CONTROL OF AN INDUCTION MACHINE AKIN, Özkan MSc in Electrical-Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. İrfan ALAN December 2005, 161 pages In this thesis study, the feasibility of usage of field programmable gate arrays (FPGA) in the field oriented control (FOC) of induction machine is investigated. Initially, the indirect field orientation control of induction machine is simulated by means of ACSL simulation programme. Later, the related control is developed in Matlab Simulink medium using Xilinx System Generator support to be implemented in a Xilinx Spartan 3 xc3s200 FPGA board. The related control of the induction machine with the developed design is simulated with full digital platform in Simulink. Besides, the designed system is coded in Very High Speed Integrated Circuit Hardware Description Language (VHDL) as well. The resulting design has a flexible and modular structure where the designer can customize the hardware blocks by changing the number of inputs, outputs, and algorithm, so the other vector control alghoritms can easily be preferred. The indirect field orientation control used in the control of an induction machine is developed and made ready to be implemented in the Digilab S3 Spartan 3 FPGA development board produced by the Digilent company. The control performance of the developed system is tested at different load torques and at various speeds of induction machine in Matlab Simulink medium.