PEM tipi yakıt pili bileşenleri ve yakıt pili performans parametreleri
PEN fuel cell components and parameters of fuel cell performance
- Tez No: 169526
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yakıt pili, PEM tipi yakıt pili, matematik modelleme, Fuel cell, PEM fuel cell, mathematical modeling
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET PEM TİPİ YAKIT PİLİ BİLEŞENLERİ VE YAKIT PİLİ PERFORMANS PARAMETRELERİ ÇUBUKÇU, METE Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Metin Çolak Aralık 2005, 115 sayfa Proton geçirgen ve polimerik yapıya sahip membranın uygun elektrotlarla PEM tipi yakıt hücrelerinde verimli bir şekilde kullanılması, özellikle taşınabilir araçların (arabalar, cep telefonları, bilgisayarlar v.b.) enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında alternatif bir teknoloji oluşturmuştur. Bu tezde, son yıllarda uygulama alanları hızla artmakta olan PEM tipi yakıt pillerinin bileşenleri ve hücre proseslerindeki etkileri ayrıntılı olarak incelendi. Yakıt pili performansını etkileyen temel parametreler belirlendi. Farklı tipteki yakıt pillerinin çalışma koşullan da farklı olduğu için, temel parametrelerin performansa etkisi de değişecektir. Dolayısıyla bu tezin kapsamında, temel olarak hidrojen beslemeli PEM tipi yakıt hücrelerinin performans değişkenleri incelendi ve zaman zaman diğer tip yakıt hücrelerinde de ne tür değişimler olacağından bahsedildi. Yakıt hücresinin performansını etkileyen değişkenler için matematiksel eşitlikleri oluşturuldu ve bilgisayar ortamında grafiksel ve sayısal etkileri gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PEM FUEL CELL COMPONENTS AND PARAMETERS OF FUEL CELL PERFORMANCE ÇUBUKÇU, METE MSc in Solar Energy Institute Supervisor: Prof. Dr. Metin Çolak November 2005, 115 pages Proton exchange and polimer membran is used with suitable electrodes and forms PEM fuel cells. The usage of PEM fuel cells especially presents an alternative technology for energy requirement of vehicles and mobile devices (mobile telephones, computers e.t.c). In this thesis, the components of PEM fuel cells and their impact on cell processes has been studied as detailed. The parameters which affect the fuel cell performance has been defined. The impact of the main parameters on fuel cell performance changes for the different type of fuel cells because of their different operation conditions. Therefore, in this thesis, the performance parameters of hydrogen supplied PEM fuel cells has been mainly studied. However, sometimes the other type of fuel cells has been mentioned. The mathematical equations which define the effects of fuel cell parameters has been formed and the numeric and graphical impacts of these equations has been observed by computer programs.