Gömülü sistemlerin yazılım geliştirme sürecinde uç programlama uygulamaları
Applying extreme programming metodology on empedded systems development
- Tez No: 169533
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ DİKENELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Gömülü Sistem, Uç Programlama, Birim Test
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
V ÖZET GÖMÜLÜ SİSTEMLERİN YAZILIM GELİŞTİRME SÜRECİNDE UÇ PROGRAMLAMA UYGULAMALARI KARA, Sedef Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Oğuz DİKENELLÎ Aralık 2005, 146 sayfa Son yıllarda; sistem gereksinimlerinde ve uygulama teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim, geleneksel yazılım geliştirme metodolojilerinin yanında yeni ve farklı yazılım geliştirme stillerinin de ortaya çıkmasına yol açmıştır. Uç programlama, bu yeni ortaya çıkan yazılım geliştirme metodolojileri arasında en yaygın olarak kabul görenidir. Gelişen teknolojiye paralel olarak, günlük hayatımızda sıklıkla kullanmaya başladığımız elektronik ve mobil cihazların özellikleri, veri saklama ve işleme yetenekleri her geçen gün artmakta, buna bağlı olarak ta bu cihazlar için üretilen yazılımlar değer kazanmaktadır. Bir çok büyük firma gömülü sistemler için yazılım üretme ve araştırma geliştirme bölümleri kurmaktadır. Gömülü sistem yazılım geliştirme sürecinde, uç programlama ve birim testlerin getirdiği avantajları kullanmak, ortaya çıkan yazılımın kalitesini ve güvenirliğini arttıracaktır. Bu çalışmanın amacı, elektronik cihazlarda sıklıkla karşımıza çıkan bir uygulamanın birim test ve uç programlama metodolojilerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilebileceğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT APPLYING EXTREME PROGRAMMING METODOLOGY ON EMBEDDED SYSTEMS DEVELOPMENT KARA, Sedef MSc in Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Oğuz DÎKENELLİ December 2005, 146 pages Over recent decades, while market forces, systems requirements and implementation technology were changing at a steadily increasing rate, different development styles showed their advantages over the traditional ones. Extreme Programming is the one that is accepted in a very short time and started to be used mostly in development area. In parallel to the rapid change of technology; the capacity and the processing capability of the devices used (consumer electronics, mobile devices, etc.) are increased and this change forces software development area too. Nowadays, many big companies placed in consumer electronics market have Research&Development departments which are working as Software houses. Using extreme programming and unit testing methodologies in embedded software development area will bring its advantages over the unusual development style of embedded sector. The aim of this study is applying extreme programming and especially unit test styles on a very common application of Embedded Systems. Keywords : Embedded Systems, Extreme Programming, Unit Test.