Sismik tehlikeleri azaltmada kullanılan zemin iyileştirme yöntemleri
Soil impravement methods used to seismic hazard mitigaiton
- Tez No: 169532
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik tehlike, Sıvılaşma, Zemin iyileştirme Yöntemleri, Seismic Hazards, Liquefaction, Soil Improvement Techniques
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
V ÖZET SİSMİK TEHLİKERİ AZALTMADA KULLANILAN ZEMİN İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ ALAYONT, Hüseyin Serhat Yüksek Lisans Tezi. İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Recep Yılmaz Aralık 2005, 150 sayfa Yakın tarihimizdeki 17 Ağustos 1999 Kocaeli (M=7.4) depremindeki büyük yıkımlar hala akıllarımızdadır. Depremin neden olduğu sıvılaşma ve heyelanlar can ve mal kayıplarına neden olmaktadırlar. Deprem nedenli sıvılaşmarın neden olduğu dayanım kayıpları ve kontrol edilemeyen deformasyonlara neden olmakta ve bina için stabil olmayan durum yaratmaktadır. Deprem nedenli bu zararları azaltmak için kullanılan zemin iyileştirme yöntemleri bu çalışma kapsamında incelenmiştir. Türkiye ve dünya literatürleri araştırılmış zemin iyileştirme yöntemleri hakkında en son teknolojik gelişmeler incelenmiştir. Bu çalışmada sismik tehlikeler tanıtılmış, sismolojinin genel kavramları hakkında bilgi verilmiş ve en önemli sismik tehlike olan sıvılaşma incelenmiştir. Sismik tehlikeleri azaltmada kullanılan zemin iyileştirme yöntemleri incelenmiş, deprem durumunda şevlerin analizi kısaca verilip iyileştirme yöntemlerinden kısaca bahsedilmiştir. Ayrıca iyileştirme yöntemlerinin genel maliyetleri çıkarılmış ve grafiklenmiştir. Yurt içi ve yurtdışından uygulanmış olan yöntemlerden depreme maruz kalmış 36 örnek derlenmiş ve değerlendirilmiştir, ilave olarak dünyada geliştirilen çeşitli zemin iyileştirme yöntemleri de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SOIL IMPROVEMENT METHODS USED TO SEISMIC HAZARD MITIGATION ALAYONT, Hüseyin Serhat MSc in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr.H. Recep Yılmaz December 2005, 150 pages The great destructions in earthquake Kocaeli (17.08.1999) (M=7.4) are still at our minds. Earthquake induced liquefaction and landslides cause great looses. Earthquake induced liquefaction causes loss of soil strength and associated lateral spreadings and thus creates unstable conditions for the buldings. In this thesis soil improvement methos which mitigate earthquake induced seismik hazards are studied. So many literature from Turkey and the other countries are researched and recent technological developments are researched. In this thesis the siesmic hazards were inroduced, general informations about seismology were given, and most important seismic hazard“Liquefaction”was studied. Soil improvement techniques used to seismic hazard mitigation were examined. Seismic slope analysis was briefly explained and the improvement techniques was mentioned. General cost of improvement techniques were gaved and shown in graphics.Over the world the 36 samples of performances of improved Ground during earthquake were studied. In appendix 1 several different techniques developed were presented..