Haematococcus pluvialis mikroalginden astaksantin ekstraksiyonu
Astaxanthin extraction from Haematococcus pluvialis microalgae
  1. Tez No: 169534
  2. Yazar: OĞUZ AKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FAZİLET VARDAR SUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Haematococcus pluvialis, astaksantin, ekstraksiyon, hücre parçalama, solvent, Haematococcus pluvialis, astaxanthin, extraction, cell disruption, solvent
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Haematococcus pluviaUs MİKROALGİNDEN ASTAKSANTİN EKSTRAKSİYONU AKIN, Oğuz Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Anabilim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Fazilet VARDAR SUKAN Aralık 2005, 135 sayfa Bu çalışmanın amacı, Haematococcus pluvialis mikroalgi tarafından sentezlenen ve hücre içi bir ürün olan astaksantinin geri kazanımını sağlayan yöntemlerin araştırılmasıdır. Astaksantinin, sahip olduğu etkili antioksidan özelliği sayesinde pek çok alanda kullanımı mevcuttur. Son ürünün yapışma göre üretim işlemleri de farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, asteksantinin geri kazanımı için farklı hücre parçalama yöntemleri karşılaştırılmıştır. Parçalama sonrasında değişik solventler ile astaksantinin ekstraksiyonu incelenmiş ve en etkili solvent belirlenmiştir. Aynı zamanda, farklı kurutma yöntemlerinin ve depolama koşullarının hücrelerin astaksantin içeriğine etkisi araştmlmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ASTAXANTHIN EXTRACTION FROM Haematococcus pluvialis MICROALGAE AKIN, Oğuz MSc. in Bioengineering Supervisor: Prof. Dr. Fazilet VARDAR SUKAN December 2005, 135 Pages The aim of this study is to investigate the methods for the recovery of astaxanthin which is an intracellular product and is biosynthesized by Haematococcus pluvialis. Because of its high anti-oxidant effect, astaxanthin has diverse application area. Depending on the final product, separation and purification processes are different In this study, various cell disruption methods were used for the recovery of astaxanthin. Different solvents were processed and the most effective one was chosen for the extraction following cell disruption process. Also, different drying methods and storage conditions were studied towards the effect on astaxanthin content of the cells.