Geri Dön

İmmobilize çoklu enzim sistemlerinin modellenmesi

Developing of multi enzyme systems

  1. Tez No: 169543
  2. Yazar: ALPER AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF HİKMET USLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı polimerizasyonu, benzofenon, glisidil metakrilat, üreaz, l-Etil-3-(3-dimetilaminopropil)-karbodiimid (EDC), Graft polimerization, benzophenone, glycidyl methacrylate, urease, l-Emyl-3-(3-dimetylaminopropyl)-carbodiimide (EDC)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 95

Özet

V ÖZET IMMOBILIZE ÇOKLU ENZİM SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ AKKAYA, Alper Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Arif Hikmet USLAN Ağustos 2005, 77 sayfa Bu çalışmanın amacı, uygun olarak aktive edilmiş bir taşıyıcıda sıralı enzim immobilizasyonlarını gerçekleştirmek ve farklı enzimlerle katalizlenen reaksiyonların ard arda yapılabilmesine olanak sağlayacak bir model geliştirmektir. Taşıyıcı olarak sodyum aljinat seçilmiş ve glisidil metakrilat aşılanmasıyla başlangıçta taşıyıcıda mevcut karboksil grubuna ek olarak ikinci bir reaktif epoksi grubu oluşturulmuştur. 1-Etil- 3-(3-dimetilaminopropil)-karbodiimid (EDC) aktivasyonuyla karboksil grubu üzerinden ilk enzimin immobilizasyonu sonrası ikinci erızimin epoksi grubu üzerinden immobilizasyonu planlanmıştır. Başlangıçta her iki immobilizasyon adımında da üreaz kullanılarak optimum immobilizasyon şartlarının saptanması sağlandıktan sonra üreaz - alanin dehidrogenaz enzim çiftinin immobilizasyonu planlanmışsa da zamanın yetersizliği nedeniyle bu son adım gerçekleştirilememiştir.VI Ticari sodyum aljinat suda çözülüp ortama dört katı metanol katılarak çöktürülmüş ve liyofilize edilmiştir. Böylece ticari ürünün toplam % 19,3 6 oranında nem ve pigment içerdiği bulunmuştur. Ortalama molekül ağırlığı, Ubbelohde viskozimetrisi kullanılarak, Mark-Houwink- Sakurada eşitliği ile 15885 Da olarak tespit edildi. Aşı polimerizasyonu işlemi benzofenon ile UV ışığı kullanılarak 254 nm de aktifleme ve 365 ran de glisidil metakrilat ile aşı polimerizasyonu şeklinde iki adımlı olarak yapıldı. Benzofenon ile aktiflemede optimum reaksiyon süresi 90 saniye ve optimum benzofenon miktarı 46,59 mg olarak bulundu. Reaksiyona giren benzofenon miktarı spektrofotometrik yöntemle tespit edildi. Optimum şartlarında aktive edilmiş sodyum aljinata glisidil metakrilatın aşı polimerizasy onunda optimum reaksiyon süresi 30 dakika ve optimum glisidil metakrilat miktarı 337,05 mg bulundu. Reaksiyona giren glisidil metakrilat gravimetrik ve titrimetrik olarak tayin edildi. Aşılamanın yapıldığı İR spektrum taraması yapılarak kanıtlandı. Karboksil grubu üzerinden üreaz immobilizasyonu için EDC kullanıldı. İmmobilizasyon önce EDC ile aktivasyon, sonra üreaz immobilizasyonu şeklinde pH 5.0 da yapıldı. En uygun EDCVCOOH oranının 1/10 ve immobilize ürünün aktivitesi 196,6 U/ g taşıyıcı olarak bulundu. Epoksi grubu üzerinden üreaz immobilizasyonu pH 8.0 da yapıldı. Optimum reaksiyon süresi 2 saat ve immobilize ürünün aktivitesi 284,8 U/ g taşıyıcı olarak bulundu. Üreaz aktivitesi Berthelot yöntemine göre yıkama suyu protein miktarı Bradford yöntemine göre tespit edildi.

Özet (Çeviri)

VII ABSTRACT DEVELOPING OF MULTI ENZYME SYSTEMS AKKAYA, Alper Master of Science Thesis, Biochemistry Department Supervisor: Prof.Dr Arif Hikmet USLAN August, 2005, 77 pages Objective of this study, to realize appropriate enzyme immobilization onto a suitable support material and to develop a model which enable reactions catalysed with different enzymes arranged in order. Support material was chosen as natrium alginate and then glycidyl methacrylate monomers are grafted onto natrium alginate so reactive epoxy groups are added on it which also has carboxyl groups. We planed that to immobilize the first enzyme to natrium alginate via carboxyl group with l-Ethyl-3-(3-dime1ylanıinopropyl)-carbodiimide (EDC) activation then to immobilize the second enzyme to natrium alginate from epoxy group. At first both immobilization steps carried with urease and optimum immobilization condition determined. Using optimum immobilization condition we planned to make urease-alanine dehydrogenase double enzyme immobilization and to develope a multi enzyme system model but we could not do this step because of limited time. Commercial natrium alginate was dissolved and added four times methanol. Thus it was precipitated and then liyofilized. We have foundVIII that commercial natrium alginate contains %19,36 water and pigment. Average molecular weight was determined with Ubbelohde viscosimetri. Using Mark-Houwink-Sakurada equation we found it as 15885 Da. Graft polimerization process made in two steps. At first step natrium alginate activated with benzophenone using UV light 254 nm. At second step glycidyl methacrylate was grafted with UV ligth 365 nm onto activated natrium alginate. Activation with benzophenone, it was found that optimum reaction time is 90 second and optimum benzophenone amount is 46,59 mg. Benzophenone amount which reacted with natrium alginate was determined with spectrophotometer. Activated natrium alginate was grafted with glycidyl methacrylate and we found optimum reaction time as 30 minute and optimum glycidyl methacrylate amount is 337,05 mg glycidyl methacrylate which has reacted with natrium alginate was determined gravimetrical and titrimetrical. We have took IR spectrum of glycidyl methacrylate grafted natrium alginate and showed additional groups. EDC was used for immobilization urease from carboxyl groups. Before immobilization of urease we treated grafted product with EDC and then immobilized urease at pH 5.0. Suitable EDCVCOOH ratio was found 1/10 and immobilized product activity was 196,6 U/g support. Immobilization from epoxy group reaction medium pH was 8.0. Optimum reaction time was found as 2 hours and immobilized product activity was 284,8 U/ g support. Urease activity was determined with Berthelod method and protein content of washing water was determined with Bradford method.

Benzer Tezler

  1. Hastalık tanısı için polimer tabanlı mikroçiplerde protein tayini

    Protein analysis in polymer based microfludic chips for diagnostic purposes

    ECEM SAYGILI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    BiyomühendislikEge Üniversitesi

    Biyomühendislik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖZLEM YEŞİL ÇELİKTAŞ

  2. Production of antibacterial biobased blends for biomedical use

    Biyomedikal alanlarda kullanılmak üzere antibakteriyel özellikli biyobazlı harmanların eldesi

    METE DERVİŞCEMALOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Biyoteknolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATOŞ YÜKSEL GÜVENİLİR

  3. Çoklu enzim esaslı biyosensör geliştirilmesi

    Development of a multi enzyme based biosensor

    ALP YÜCEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    BiyokimyaTrakya Üniversitesi

    Kimya Bölümü

    PROF. DR. AYTEN SAĞIROĞLU

  4. Controlled release of tetracycline hydrochloride from copolymer/gelatin nanofibers

    Kopolimer/jelatin nanoliflerinden tetrasiklin hidroklorür antibiyotiğinin kontrollü salımı

    AYŞE METİN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Polimer Bilim ve Teknolojisiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATOŞ YÜKSEL GÜVENİLİR

  5. Taşıyıcı içermeyen immobilize çoklu-enzimsistemlerinin tasarımı

    Design of immobilized multi-enzyme systems without carrier

    HASAN ZEYNEL ENDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    BiyoteknolojiSivas Cumhuriyet Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMA SALGIN