Ergin Pachyscelis quadricollis smyrnensis Kraatz, 1865 (Coleoptera: Tenebrionidae)'ın sindirim kanalında histolojik araştırmalar
Histological investigations of the digestive tract of adult Pachyscelis quadricollis smyrnensis kraatz, 1865 (Coleoptera: Tenebrionidae)
- Tez No: 169544
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜRSEL ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pachyscelis quadricollis smyrnensis, Coleoptera, Tenebrionidae, sindirim kanalı, stomodeum, mesenteron, proktodeum, histoloji, Pachyscelis quadricollis smyrnensis, Coleoptera, Tenebrionidae, digestive tract, stomodaeum, mesenteron, proctodaeum, histology
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
V ÖZET ERGİN PACHYSCELIS QUADRICOLLIS SMYRNENSIS KRAATZ, 1865 (COLEOPTERA: TENEBRIONIDAE)' İN SİNDİRİM KANALINDA HİSTOLOJİK ARAŞTIRMALAR (TUFAN) ULUBELÎ, Sevay A. Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürsel ERGEN Ocak 2005, 41 Sayfa Bu çalışma ergin Pachyscelis quadricollis smyrnensis sindirim kanalının, morfolojik ve histolojik olarak araştırılması amacıyla yapılmıştır. Ege Üniversitesi çevresinden toplanan ergin örneklerin sindirim kanalları, Hematoksilin - Eosin (Ehrlich's) ve Trikrom (Mallory' s) ile boyanarak ışık mikroskobunda incelenmiştir. Temel sindirim sistemi organizasyonundan farklı olarak, P. quadricollis smyrnensis' in orta bağırsak bölgesinde gastrik seka bulunmadığı tespit edilmiştir. Ön ve son bağırsakta kübik epitelin hücre boyutlarının muntazam olmadığı ve orta bağırsağın tek sıra silindirik epitelden meydana geldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT HISTOLOGICAL INVESTIGATIONS OF THE DIGESTIVE TRACT OF ADULT PACHYSCELIS QUADRICOLLIS SMYRNENSIS KRAATZ, 1865 (COLEOPTERA: TENEBRIONIDAE) (TUFAN) ULUBELİ, Sevay A. MSc in Biology Supervisor: Prof. Dr. Gürsel ERGEN January 2005, 41 Page This study was carried out to investigate the digestive tract of adult Pachyscelis quadricollis smyrnensis in terms of morphology and histology. The digestive tracts of the adult speciments which collected' from the vicinity of Ege University, were examined with light microscope by staining with Haematoxylen - Eosin (Ehrlich's) and Trichrome (Mallory' s). As a difference from the basic digestive system organization, it is determined that the midgut of the P. quadricollis smyrnensis doesn't have any gastric caecum. It's determined that dimensions of the cells of the fore- and hindgut cubic epithelium are not uniform and the midgut is composed of a layer of columnar epithelium.