Botryococcus braunii Kütz. mikroalginin farklı besin ortamlarında kültürü
Culture of microalgae Botryococcus braunii Kütz. in different mediums
  1. Tez No: 169572
  2. Yazar: ŞAFAK SEYHANEYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA CİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalg, Botryococcus braunii, kültür, biyodizel, Microalgae, Botryococcus braunii, cultur, biodiesel
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET BOTRYOCOCCUS BRAUNİİ Kütz. MİKRO ALGİNİN FARKLI ORTAMLARINDA KÜLTÜRÜ SEYHANEYILDIZ, Şafak Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Semra CIRİK Ocak 2005, 61 sayfa Chlorophyceae sınıfının koloni oluşturan ve lipit üreten bir mikroalg türü olan Botryococcus braunii yenilenebilir enerji kaynaklarından biyodizel üretimi üzerine çalışılan bir organizmadır. Koloni büyüklüğü 30 um - 2 mm arasında değişir. B. braunii hücreleri oval şekilli olup 6-10 um uzunlukta, 3-6 um genişliğindedir ve düzensiz ince flamentlerle birbirlerine bağlıdır. Bu alg tatlı su göllerinde, göletlerde, havuzlarda, acı sularda bulunmaktadır. B. braunii güneş enerjisini kullanarak CO2 i tutar. Yaşadığı doğal ortamlarda kuru ağırlığının %80'nine varan oranlarda hidrokarbonca zengin yağlan sentezler. Çalışmada, laboratuar koşullarında üretilen B. braunii mikro alg türünün en iyi geliştiği ortamı belirlemek amacıyla çeşitli denemeler yapılarak üretilmeye çalışılmıştır. Deneysel kültür ortamı olarak; toprak ekstraktı, atık su, toprak suyu ortamı, Botryococcus ortamı, Chu ortamı, güvercin gübresi ve Avrupa gübresi kullanılmıştır. Denemeler 26 °C sabit sıcaklıkta, sürekli aydınlatma ve sürekli havalandırma kullanılarak yapılmıştır. 10 ml.lik ortama 1 mi E, braunii 'ran (yaklaşık 1 mg) ekilmesi ile başlanan kültürler bir ayVI sonra 100 ml.lik ortamlara alınmıştır. Farklı ortamlara ekilen B. braunii hücreleri ekimden iki ay sonra süzülüp, 30 °C'de dört gün boyunca kurutularak, kuru biyomas ağırlıkları ölçülmüştür. B. braunii hücrelerinin ilk kuru biyomasları ile karşılaştırıldığı zaman dört kültür ortamında ağırlık artışı olmuştur. Örneğin toprak ekstraktında 17 mg; atık su ortamında 8,72 mg; Avrupa gübresinde; 7,07 mg; Chu ortamında ise 5,9 mg artış tespit edilmiştir. Bununla birlikte toprak suyu, Botryococcus ortamı ve güvercin gübresi ortamına ekilen B. braunii hücreleri gelişme göstermemiştir. Bu denemeler sonucunda toprak ekstraktının ve atık su ortamının, B. braunii mikro alginin yoğun kültürü için, en iyi ortamı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VJİ ABSTRACT CULTURE OF MIKROALGAE BOTRYOCOCCUS BRAUNII Kütz. IN DIFFERENT MEDIUMS SEYHANEYILDIZ, Şafak MSc. in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Semra CİRİK January 2005, 61 pages Botryococcus braunii, a collonized green alga belongs to class of Chlorophyceae, produces lipids at high levels and thus, used in production of biodiesel as a renewable energy resource. Size of the colonies changed between 30 um and 2 mm. Oval shaped B. braunii cells are 6-10 um long and 3-6 um wide and these cells are connected each other by irregular thin flaments. This unique alga is distributed in freshwater lakes and ponds and it is found in brakish water, as well. By using solar energy, B. braunii fixes CO2 and in its natural environmental conditions it can synthesis lipids which are rich in hydrocarbon and B. braunii can produce hydrocarbons in the amount of up to 80 % of its dry weight. In this study, a number of experiments were performed to find the best culture medium for B. braunii production in labortuary conditions. Soil water extract, waste water, soil water, Botryococcus medium, Chu medium, pigeon fertilizer and commercial fertilizer werevııı used as experimental culture mediums. During the culture studies of B. braunii, temperature was kept at 26 °C, continuous illuminance and air flow were maintained. At the beginning, 1 ml B. braunii (approximately 0,8 mg) was inoculated into 10 ml culture test tubes and one month later they were trasfered into 100 ml flasks. B. braunii cells two months after the inoculation in different mediums, were filtered and dried for 4 days at 30 °C and the dry biomass weights of B. braunii were measured. The mean dry weights of B. braunii increased in four culture mediums compare to the initial weights. For example, the increase was 16,6 mg in soil extract, 16,0 mg in waste water, 8,6 mg in commercial fertilizer, 7,1 mg in Chu culture medium, however B. braunii cells inoculated in soil water. Botryococcus medium and pigeon fertilizer did not develop. From the result of this study, soil water extract and waste water mediums were determined as the best culture mediums for B. braunii.