İzmir'in çeşitli semtlerinde satışa sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kalite kontrolü
Microbiological quality control of stuffed mussels sold in different areas of İzmir
  1. Tez No: 169573
  2. Yazar: YASEMİN ÜZGÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DUYGU KIŞLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Midye dolma, mikrobiyolojik kalite kontrol, su ürünleri, Stuffed mussel, microbiological quality control, seafood
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET İZMİR'İN ÇEŞİTLİ SEMTLERİNDE SATIŞA SUNULAN MİDYE DOLMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTE KONTROLÜ ÜZGÜN, Yasemin Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Duygu KIŞLA Ocak 2005, 58 sayfa İzmir'in çeşitli semtlerinden satın alınan midye dolmaların mikrobiyolojik kalitesini saptamak amaçlanmıştır. Sonbahar-kış ve ilkbahar-yaz aylarında 25 'er örnek olmak üzere seyyar satıcılardan satın alman toplam 50 örnek analize alınmıştır. Toplam mezofilik aerobik bakteri, koliform ve fekal koliform bakteri, Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus ve Vibrio spp. sayımları yapılmıştır. Bu çalışmada sonbahar-kış aylarında alınan örneklerin iç kısmının %16'sı, kabuk kısmının %12'sinde ayrıca ilkbahar-yaz aylarında alınan örneklerin iç kısmının %72'si ve kabuk kısmının da %20'sinde 105 cfu/g-ml değerinin üzerinde mezofilik aerobik bakteri yükü bulunmuştur. Sonbahar-kış döneminde örneklerin iç kısmının %20'sinde koliform ve %8'inde fekal koliform bakteri sayısı >2400 MPN/g olarak tespit edilmiştir. Sadece bir örneğin kabuk kısmında >140 MPN/ml değerinde fekal koliform bakteri tespit edilmiştir. İlkbahar-yaz döneminde örneklerin iç kısmının %28'inde koliform ve %20'sinde fekal koliform bakteri sayısı >2400 MPN/g olarak tespit edilmiştir. Kabuk kısmında örneklerin %32'sinin koliform ve %24'ünde fekal koliform bakteri sayısıVI >140 MPN/ml olarak saptanmıştır. Enterobacteriaceae sayısı sonbahar- kış döneminde midye dolmaların iç kısmında 1,5x1ü1 ile l,7xl07 cfu/g, kabuk kısmında ise 2,1x1ü1 ile 8,0xl03 cfu/ml değerleri arasında değiştiği tespit edilmiştir İlkbahar-yaz dönemi analiz sonuçlarında ise iç kısmının Enterobacteriaceae sayısı 2,0 xlO1 ile 6,2xl05 cfu/g, kabuk kısmında da 1,7 xlO1 ile 1,8 xlO4 cfu/ml değerleri arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Deneme peryodu boyunca analize alınan örneklerin 37'sinde Koagulaz (+) Staphylococcus aureus bulunmuştur. Midye dolmalarda sonbahar-kış aylarında 1,0x1 02 ile 2, 1x1 05 cfu/g, ilkbahar-yaz aylarında l,24xl02 ile 1,9 xlO5 cfu/g değerleri arasında değişen Bacillus cereus sayısı tespit edilmiştir. Deneme peryodu boyunca 6 örneğin kabuk kısmında >140 MPN/ml'nin üzerinde Vibrio spp. bulunmuştur. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre midye dolmaların çoğunda bakteriyel kontaminasyonun yüksek olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın sonuçlan; İzmir piyasasında seyyar satılmakta olan midye dolmaların ilkbahar-yaz aylarında sıcaklığın artışına bağlı olarak mikrobiyal yükünün daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT MICROBIOLOGICAL QUALITY CONTROL OF STUFFED MUSSELS SOLD IN DIFFERENT AREAS OF IZMIR ÜZGÜN Yasemin Thesis of MSc, Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Duygu KIŞLA January 2005, 58 pages The purpose of this study was to determine the microbiological quality of stuffed mussels which were purchased from different areas in Izmir. 25 samples in autumn-winter months and 25 samples in spring- summer months were purchased from venders and totally 50 samples were analysed. Total mesophilic aerobic bacteria, coliform and faecal coliform bacteria, Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus and Vibrio spp. counts were determined. In this research, 105 cfu/g-ml or more than mesophilic aerobic bacteria were found in 22% of edible part and 12% of shell of samples which were purchased in autumn-winter months. 105 cfu/g-ml or more than mesophilic aerobic bacterja were found in 72% of edible part and 20% of shell of samples which were purchased in spring-summer months. In autumn-winter months, coliform and faecal coliform bacteria counts were determined as >2400 MPN/g in 20% and 8% of edible part of samples, respectively. Faecal coliform bacteria counts was determined as >140 MPN/ml in only one shell of samples. In spring-summer months, coliform and faecal coliform bacteria counts were determined as >2400 MPN/g in 28% and 20% of edible part of samples, respectively. Coliform and faecal coliform bacteria counts were determined as >140 MPN/ml in 32% and 24% of shell of samples, respectively. Enterobacteriaceaevııı counts varied between 1,5x1ü1 - l,7xl07 cfu/g in edible part of samples and varied between 2,1x10 - 8,0x10 cfu/ml in shell of samples which were purchased in autumn-winter months. According to results of analysis in spring-summer months, Enterobacteriaceae counts varied between 2,0 xlO1 - 6,2xl05 cfu/g in edible part of samples and varied between 1,7 xlO1 - 1,8 xlO4 cfu/ml in shell of samples. During period of analysis Coagulase (+) Staphylococcus aureus was found in 37 samples. Bacillus cereus counts of stuffed mussels were detected ranging from l,0xl02 to 2,lxl05 cfu/g in autumn-winter months and ranging from l,24xl02 tol,9 xlO5 cfu/g in spring-summer months. During period of analysis only 6 shell of samples were found to contain Vibrio spp. more than>140MPN/ml. Bacterial contaminations were high in most of the stuffed mussels according to results of microbiological analysis. This study indicated that the microbiological counts of stuffed mussels sold in Izmir by venders were determined too much during spring-summer months due to raising in temperature.