Ayrıştırma tabanlı kararlı dizin birleştirme algoritmaları üzerine bir araştırma
A study on decomposition based stable merging algorithms
- Tez No: 169576
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET EMİN DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ayrıştırma tabanlı, özyinelemeli, kararlı, yerinde, ortak bellekli, decomposition based, recursive, stable, in-place, shared memory
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET AYRIŞTIRMA TABANLI KARARLI DİZİN BİRLEŞTİRME ALGORİTMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KOCABAŞ, İlker Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Emin DALKILIÇ Mart 2005, 98 sayfa Bir çok uygulama özel sıralama işlemleri için birleştirme (merging) algoritmalarına ihtiyaç duymaktadır. Kararlı (stable) ve/veya yerinde (in- place) birleştirme algoritmaları, ayrıştırma (decomposition) tabanlı bir yol izlenerek daha kolay ve etkin bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Bu tez projesinde; özyinelemeli ve kararlı bir ayrıştırma tabanlı birleştirme algoritması (ATBA) iyileştirilmiş ve iyileştirilmiş algoritmanın özyinelemeden kurtarılarak yerinde hale getirilmiş uyarlaması sunulmuştur. Bu algoritmalara ek olarak, literatürde mevcut ATBA'lar da gerçekleştirilmiş ve daha sonra birleştirme ve sıralama uygulamalarında çalışma süreleri testleri yapılmıştır. Test sonuçlarına göre, her iki uygulamada da burada sunulan algoritmaların performanslarının kıyaslanan algoritmalara göre çok daha iyi olduğu gözlenmiştir. Yine bu tezde, seri ortamlarda çalışan iyileştirilmiş, kararlı ve yerinde birleştirme algoritmasının ortak bellekli paralel mimariler için düzenlenmiş iki uyarlaması sunulmuştur. Paralel algoritmalar ortak bellek benzetimi yapılmış paralel ortama uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Seri ve paralel test ortamında ölçülen çalışma sürelerine göre algoritmaların hızlanmaları ve verimlilikleri incelenmiştir. Tüm algoritmalar ve test programlan Linux platformları için C programlama diliyle kodlanmıştır. Ayrıca paralel çalıştırma ortamı - Linux küme platformu- MPI kütüphanesi kullanılarak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON DECOMPOSITION BASED STABLE MERGING ALGORITHMS KOCABAŞ, İlker MSc. in International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Emin DALKILIÇ March 2005, 98 page For special sorting processes, wide range of applications need merging algorithms. Stable and /or in-place merging algorithms may be implemented in much more easy and effective manner following decomposition based approach. In this thesis, a recursive and stable decomposition based merging algorithm is improved and then an in-place version of the improved algorithm, freed of recursion, is presented. In addition to these algorithms, decomposition based merging algorithms which is available in literature are implemented and run time tests are carried out in merging and sorting applications. According to test results, it is observed that presented algorithms performances are significantly higher than that of the compared algorithms in both applications. Also in this thesis, two versions of the improved, in-place and stable algorithm adapted for the shared memory parallel architectures are presented. The parallel algorithms are implemented for the parallel environment which is simulated shared memory. Speed-ups and efficiencies of algorithms with respect to their run times measured both in serial and parallel environments are investigated. All algorithms and test programs are coded in C programming language for Linux platforms. Furthermore, parallel environment -Linux cluster platform- is provided by using MPI library.