Alfa bozunumu kuramının yeni bir yöntemle incelenmesi
Examine the alpha decay theory in nuclei by using a new method
- Tez No: 169577
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alfa Bozunumu, Schrödinger Denklemi, Geçme Katsayısı, Yan Ömür, Coulomb Engeli, Alpha Decay, Schrödinger Equation, Transmission Coefficent, Half Lives, Coulomb Barrier
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
V ÖZET ÇEKİRDEKLERDE ALFA BOZUNUMU KURAMININ YENİ BÎR YÖNTEMLE İNCELENMESİ ŞİRİN, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Hüseyin ERBÎL Ocak 2005, 79 sayfa Bu çalışmada, alfa bozunumu hakkında bilgi verildi ve alfa parçacıkları için geçme katsayısını elde etmek için yeni bir yöntem uygulandı. Radyoaktif çekirdeklerin yan ömürleri bu katsayı ile hesaplandı. Birinci, ikinci ve üçüncü bölümde alfa bozunumu incelendi ve alfa bozunum teorisi deneysel sonuçlarla tartışıldı. Daha sonra alfa bozunum teorisi için açısal momentum ve paritenin önemi ele alındı. Dördüncü bölümde, küresel simetrik potansiyeller için radyal S.D. nin yeni yöntemle çözümü anlatıldı. Yeni yöntemle elde edilen dalga fonksiyonları çizelge halinde verildi. Son bölümde ise, alfa bozunumu için geçme katsayısı hiçbir yaklaşım yapılmadan hesaplandı. Radyoaktif çekirdeklerin yeni yöntemle hesaplanan yan ömürleri deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı ve bu değerler çizelge halinde verildi.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT EXAMINE THE ALPHA DECAY THEORY IN NUCLEI BY USING A NEW METHOD ŞİRİN, Hüseyin MSc in Physics Dept Supervisor: Prof. Dr. H. Hüseyin ERBİL January 2005, 79 pages In this study, an information about alpha decay was given and a new method was applied to obtain the coefficient of transmission for the alpha particles. The half-lives of the radiactive nuclei was calculated with that coefficient In the first, second and third section, the alpha decay was examine and alpha decay theory was discuss with experimental results. Then, the importance of the angular momentum and parity for the alpha decay theory was consider. In the fourth section, for spherical symmetric potentials, the solution of the radial Schrödinger Equation by using the new method was given. The wave functions obtained by using the new method have been given on the tables. In the last section, the coefficent of transmission for the process alpha decay was calculated without making any approach. The half-lives of the radiactive nuclei obtained by using new method were compared with experimental results and results have beeen given on the tables.