Köprü ayakları etrafındaki akımın incelenmesi
Examination of flow around bridge abutments
  1. Tez No: 169590
  2. Yazar: HAKAN ÜŞAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİROL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uniform olmayan akım, Köprü hidroliği, Akarsu hidroliği, Çevrinti, Oyulmalar, Nonuniform flow, Bridge hydraulics, River hydraulics, Vortices, Scouring
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET KÖPRÜ AYAKLARI ETRAFINDAKİ AKIMIN İNCELENMESİ ÜŞAR, Hakan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Birol KAYA Mart 2005, 75 sayfa Köprü ayaklan etrafında, özellikle mansap çevresinde olmak üzere çevrintilerin yoğun olduğu bölgeler ortaya çıkmaktadır. Hızların büyük olduğu taşkın anlarında bu çevrintilerin şiddeti artmakta ve köprü ayaklan etrafında oyulmalar oluşmaktadır. Bunun sonucunda ayakların ve dolayısı ile köprünün zarar görmesi söz konusu olabilmektedir. Bu çalışmada öncelikle köprü ayaklan çevresindeki akım incelenecek ve değişik kesitteki köprü ayaklarının akımı nasıl etkilediği tartışılacaktır. Özellikle köprünün mansap kısmındaki çevrintilerden oluşacak oyulmaların nasıl engellenebileceği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EXAMINATION OF FLOW AROUND BRIDGE ABUTMENTS ÜŞAR, Hakan BSc in Civil Eng. Supervisor: Assist Prof. Dr. Birol KAYA March 2005, 75 pages Around bridge piers or abutments, there are regions subject to dense vortices especially near downstream of the bridge abutment. At the time of flood where velocities are high, the strength of these vortices increase and they cause scouring around bridge abutments. Therefore bridge piers and abutments can be damaged, finally bridge itself can be exposed to high damage. In this thesis, first of all flow around bridge piers and abutments will be examined, and then how different abutment cross sections will affect the flow will be discussed. Especially, how scouring, which is caused by wake vortices at the downstream of the abutment, can be prevented, will be discussed.