Organik incir bahçelerinde yöneyin ağaç gelişimi, verim ve kalite üzerine etkileri
Effect of aspect on tree growth, yield and frut quality of fig
  1. Tez No: 169591
  2. Yazar: ÖZGE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UYGUN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İncir, yöney, vejetatif gelişme, kalite, gaz alışı-verişi, Fig, aspect, vegetative growth, quality, gas exchange
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
V ÖZET ORGANİK İNCİR BAHÇELERİNDE YÖNEYİN AĞAÇ GELİŞİMİ, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ DEMİR, Özge Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Uygun AKSOY Ocak 2005, 88 sayfa Organik incir bahçelerinde yürütülen çalışmanın amacı, incir bahçelerinde yöneyin ağaç gelişimi, fizyolojik bazı parametrelere ve meyve kalite özelliklerine etkilerini araştırmaktır. Çalışma Aydın ili, Sultanhisar ilçesi, Salavatlı beldesi, Azaplı köyündeki iki organik incir bahçesinde 2004 yılı vejetasyon periyodunda yürütülmüştür. Kuzey ve güney yöney şeklinde 2 uygulamalı ve 3 tekrarlı yapılan çalışmada Sanlop incir çeşidi kullanılmıştır. Deneme alanının iklimsel koşullarının belirlenmesine yönelik ölçümlerde hava neminin ve yaprak sıcaklığının meyve gelişme ve olgunlaşma döneminde özellikle kuzey yöneyde ağaç içi değerlerinin güney yöney ve kuzey yöneyde güneş gören kısımlara oranla farklı olduğu belirlenmiştir. Yöneyin ağaçların vegetatif gelişmelerini etkilediği; meyve kalitesi üzerinde ise meyve iriliği, pH ve renk gibi bazı özelliklerde; ayrıca toprak organik madde ve solunumu üzerinde istatistiki düzeyde önemli etkiler yarattığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECT OF ASPECT ON TREE GROWTH, YIELD AND FRUIT QUALITY OF FIG DEMİR, Özge Masters degree Thesis, Department of Horticulture Thesis Supervisor : Prof. Dr. Uygun AKSOY January 2005, 88 pages The aim of the study carried out in organic fig orchards was to determine the effect of aspect on tree vigour, some physiological parameters and fruit quality. The study was implemented in 2004 in organic fig orchards located in Azaph village/Salavath district/Sultanhisar township of Aydın province. The trial is performed on Sanlop (=Calimyrna) fig variety as 3 replications in two orchards located at North and South aspects. The climatic data measured during the fruit growth and maturation period showed that relative air humidity and leaf temperature varied significantly according to the aspect, and the measurements obtained under shade in the North aspect displayed marked differences when compared with the data obtained in South aspect or under sun in the North. The impact of aspect on vegetative growth and soil organic matter content and soil respiration were significant. The impact on fruit quality was found to be marked due to the changes in fruit size, pH and colour (a and hue values) of fresh fig fruits and water activity of dried fig fruits varied with aspect at statistically significant level.