İzmir Körfezi'nden toplanan bazı makro alglerin çeşitli ekstraktlarının farmakolojik aktivitelerinin incelenmesi
An investigation on pharmacological activities of some macro algae from İzmir gulf
  1. Tez No: 169593
  2. Yazar: ZERRİN HORZUM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜVEN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimicrobial activity, Volatile compounds, Extraction, Antimicrobial activity, Volatile compounds, Extraction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
V ÖZET İZMİR KÖRFEZİ'NDEN TOPLANAN BAZI MAKRO ALGLERİN ÇEŞİTLİ EKSTRAKTLARININ FARMAKOLOJİK AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ HORZUM, Zerrin Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Güven ÖZDEMİR Ağustos 2005, 74 sayfa Bu çalışmada, Dictyopteris membranacea, Cytoseira barbata, Jania rubens ve Enteromorpha linza alglerinden ; Kloroform, Hegzan, Diklormetan ve Metanol ekstreleri hazırlanmış aynı zamanda hidrodistilasyonla Clevenger cihazında uçucu yağları elde edilerek, antimikrobiyal aktivitenin saptanabilmesi için, Disk - Difüzyon metoduna göre 10 farklı mikroorganizma türüne karşı test edilmiştir.Kullanılan mikroorganizmalar ; Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus cereus ATCC 7064, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Enterobacter cloacae ATCC 13047, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATTC 29908, Staphylococcus aureus ATCC 6538 p, Streptococcus faecalis ATCC 8043 ve Salmonella typhimurium CCM 583 ile maya türü Candida albicans ATCC 10239 'dır. Her bir ekstraktın ve elde edilen yağların farklı yoğunlukta ki konsantrasyonları testVIII activity against some tested Gr (+ ) and Gr (- ) microorganisims but they had no antifungal activity against yeast Candida albicans used in this study. Methanol and chloroform extracts of J. rubens has more potent antimicrobial activity against all tested mikroorganisms except C. albicans and the largest inhibition zone has been marked against S. aureus. Only the chloroform extracts of E. linza showed significant zones against some of mikroorganisms that has been matched. The methanol extracts of this algae revealed that antimicrobial activity against S. aureus. The volatile compounds that were subjected to hydrodistillation, were screened for antimicrobial activity. In our investigation, minimum inhibition concentrations (MIC) of essential oils against the tested bacterial strains were determined using dilution method and the steam distilled components were analysed by GC and GC/MS. The GC-MS metod was used to determine the composition of Dictyopteris membrabacea, Cystoseira barbata, Jania rubens and Enteromorpha linza volatile compounds.
Özet (Çeviri)