Deniz hıyarının (Holothuria tubulosa G., 1788) nutrient ve sedimentteki organik madde değişimine etkisi
The effect of sea cucumber (Holothuria tubulosa G., 1788) on nutrient and organic matter in sediment changes
  1. Tez No: 169594
  2. Yazar: DENİZ BALKI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK İŞGÖREN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Hıyarı, Çevre, Su Kalitesi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET DENÎZBIYARINJNÇBolothuriatubulosa G.,1788) NUTRİENT VE SEDÎMENTTEKİ ORGANİK MADDE DEĞİŞİMİNE ETKİSİ BALKI, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Tez Danışmanı :Doç.Dr. Dilek İŞGÖREN-EMİROĞLU Haziran 2005, 83 sayfa. Deniz hıyarları; organik madde döngüsünü ve substratumun karışımını sağladıklarından dolayı, ekosistemin önemli bir kompanentidir. Bu çalışmada, Holothuria tubulosa türünün farklı ortam koşullarına (zengin ve fakir) etkisi analiz ve gözlemler aracılığı ile araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, deniz hıyarlarının beslenme ve hareket aktivitesinin ortam koşullarım stabilize edebileceği ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak; zemindeki kötü ortam koşullarım iyileştirebileceği, oligotrofik ekosistemlerde ise yüksek prodüktiviteyi sağlayabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECT OF SEA CUCUMBER (Holothuria tubulosa G.,1788; ON NUTRIENT AND ORGANIC MATTER IN SEDIMENT CHANGES BALKI, Deniz Msc in Aquaculture Supervisor : Asso. Prof. Dr. Dilek İŞGÖREN-EMİRO?LU June 2005, 83 pages Sea cucumbers are important components of the ecosystems because they are responsible for mixing of the substrat and recyling of organic matter. In this study, effect of Holothuria tubulosa on different condition of environment (poor and rich) is investigated via analyses and observations. Results of the this study reveal that sea cucumber could stabilize condition of the environment. Therefore, getting better deteriorated conditions of the bottom and also providing the high productivity in oligotrophic ecosystems due to sea cucumber are found. Keywords :Sea cucumber, Environment, Water Quality