İzmir Körfezi ve civarı midye (Mytilus galloprovincialis Lmk., 1819) parazitleri
Parasites of mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis Lmk., 1819) from Izmir bay (Aegean Sea, Turkey)
- Tez No: 169598
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KOCATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mytilus galloprovincialis, midye, parazit, İzmir Körfezi, Mytilus galloprovincialis, mussel, parasite, Izmir Bay
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
V ÖZET İZMİR KÖRFEZİ VE CİVARI MİDYE {MYTİLUS GALLOPROVINCIALIS LMK., 1819) PARAZİTLERİ HARUNOĞLU, Ergin Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet KOCATAŞ Ağustos, 2005 / 103 sayfa Bu çalışma, İzmir Körfezi ve civarında yayılım gösteren midyenin (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) parazitlerini saptamak amacıyla yapılmıştır, İzmir Körfezi ve civarından Kasım 2003 -Ocak 2005 tarihleri arasında seçilen 8 istasyonun farklı derinlik (0, 0.5 ve 1.5 m) ve biyotoplarından mevsimsel olarak yapılan örneklemelerde 960 birey incelenmiş ve materyalin değerlendirilmesi sonucunda 4 ayrı sistematik gruptan toplam 462 parazitik birey tespit edilmiştir. Çalışmada kaydedilen; Ancistrum mytili (Quennerstedt, 1967), Proctoces maculatus (Loose, 1901), Urastoma cyprinae (Graff, 1903), Polydora ciliata (Johnston, 1838) türlerinin istasyonlara göre dağılımı ortaya konulmuştur. Ayrıca, araştırmada saptanan ve ileride yapılacak olan çalışmalarda saptanması muhtemel parazit türlerin biyolojileri ve ekolojik özellikleri ele alınarak midye üzerindeki zararlı etkileri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PARASITES OF MEDITERRANEAN Mussel (MYTILUS GALLOPROVINCIALIS LMK., 1819) FROM IZMIR BAY (AEGEAN SEA, TURKEY) HARUNO?LU, Ergin Mehmet MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Ahmet KOCATAŞ August, 2005 / 103 pages This study was conducted to determine the parasites of Mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) (Bivalvia-Mollusca) distributed in Izmir Bay and its adjacent areas. 960 specimens were collected in the samplings carried out in 4 different depths (0-0.5, 1.5 m) and biotopes of 8 stations selected along the coast line at issue between November 2003 and January 2005. Evaluation of data resulted in the identification of 4 species [Ancistrum mytili (Quennerstedt, 1967), Proctoces maculatus (Loose, 1901), Urastoma cyprinae (Graff, 1903), Polydora ciliata (Johnston, 1838)]. Bio- ecological characteristics and the distribution of the species which determined or likely to be determine later on researches were realized to enlighten their distribution and ecology.