Çimlendirilmiş susam tohumu ekim tekniği
Fluid drilling of germinated sesame seeds
  1. Tez No: 169606
  2. Yazar: ÖMER ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çimlendirme, susam, jelle ekim
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, susam tohumunun çimlendirildikten sonra jelle ekimi denenmiş, diğer ekim yöntemleri ile kıyaslanarak ekimden sonra filiz çıkışına etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. E.Ü.Z.F. Tarım Makinaları Bölümü Deneme Tarlası' nda (vejetasyon kanalı) gerçekleştirilen denemede“Bölünen Bölünmüş Parseller (Split - Split - Plot) Yöntemi”kullanılarak farklı şekillerde ekilen susam tohumunun filiz çıkış değerleri, birbirinden farklı koşullar etkisinde incelenmiştir. Farklı koşullar sağlayabilmek için, vejetasyon kanalının halihazırda iki farklı bünyeden oluşan toprak yapısından yararlanılırken, farklı nemlilik koşullan sağlayabilmek amacıyla da uygun şekilde sulama yapılmıştır. Deneme alanı farklı bünyelerde toprak içeren iki ayrı bölüme, her iki bölüm de değişik nemlilik koşullarının sağlanabilmesi için Uç alt bölüme ayrılmıştır. Farklı toprak nemindeki (kuru, az nemli ve tavlı) parsellere,VI kuru, ıslatılmış ve çimlendirilmiş tohumlar cansuyu verilerek ve verilmeyerek ekilmiştir. Denemeler üç tekerrürlü olarak, Bölünen Bölünmüş Parseller Yöntemi' nin öngördüğü şekilde gerçekleştirilmiştir. Denemelerden elde edilen veriler, Totemstat İstatistik Paket Programına göre varyans analizine tabi tutularak, tarla çıkış miktarı, ortalama çıkış süreleri, bitki gelişmesi bakımından ekim yöntemleri kıyaslanmıştır. Çimlendirme cihazında yapılan denemede, susam tohumları çimlendirme cihazında çimlendirildikten sonra hipokotil uzunluğu zamana bağlı olarak ölçülerek, çimlenme hızı tespit edilmiştir. Çimlendirilmiş tohumların ekim tekniği çalışmaları sebze bitkileri ağırlıklıdır. Bazı çiçek, ağaç, çim ve hububat türlerinde de faydalı okluğu görülmüş olmasına karşın susam üzerinde yürütülen bu çalışma, ülkemizde bilindiği kadarıyla ilk olma özelliğine sahiptir. Susam tohumunun çimlenme gücü yüksek, ancak küçük olduğu için çıkış gücü zayıftır. Yapılan denemeler sonucunda çimlendirilerek, jelle ekildiği takdirde susam tohumunun filiz çıkışının arttığı, bitki gelişiminin iyileştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the germinated sesame seeds were planted using the fluid drilling technique and this technique was compared with other ones from the point of the effects on plant emergence from the soil. The experiments were carried out in the experimental field of the department of Agricultural Machinery of Faculty of Agriculture at Ege University. Split - Split - Plot type of experiment was investigated under different soil conditions. Different soil conditions in this study were obtained by using different soil types and moisture contents. The moisture content of the soil was provided by irrigation. The main plot for each soil type was divided into three sub plots. The each of these three sub plots with different soil moisture content (dry, low moisture and moistured) was then divided into plots in order to applyVIII dry, wet and germinated planting techniques. The experiments were triplicated. The results obtained from the experiments were then analyzed statistically by Totemstat Statistic Pocket Programme in order to compare the differences in the percent of plant emergence, period of emergence and the growth of sesame plants. In germinating experiment, sesame seeds were germinated then the hypocotyls lenght differences for seventytwo hours were measured. The studies conducted on planting technique of germinated seedes were usually on vegetables. Some studies using this technique were also achieved for flowers, grass and cereals. But as known from the literature there is no study using sesame seeds. It is believed this is the first one. Germinating power of sesame seeds is high but because of the small seed size emergence power is low. From the study, it was concluded that the emergence ratio increased and plant growth was beter when the sesame seeds were pre-germinated and then planted. Keywords : Germination, sesame, fluid drilling.