Kemalpaşa yöresi organik kiraz yetiştiriciliğinde Salihli ve Sapıkısa çeşitlerinin beslenme durumlarının incelenmesi
Nutrient status of Salihli and Sapıkısa cherry varieties grown in Kemalpaşa region
  1. Tez No: 169607
  2. Yazar: NURDAN TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN ERYÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik kiraz, yeşil gübreleme, bitki besin elementleri, beslenme dengesi, toplam beslenme, Organic cherry, green manuring, plant nutrient elements global nutrition, nutritient equilibrium
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET KEMALPAŞA YÖRESİ ORGANİK KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SALİHLİ VE SAPIKISA ÇEŞİTLERİNİN BESLENME DURUMLARININ İNCELENMESİ TEZCAN, Nurdan Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin ERYÜCE Ağustos 2005,82 sayfa Çalışma Kemalpaşa Yöresi organik kiraz yetiştiriciliğinde beslenme durumlarının ortaya konması amacıyla, erkenci ve geççi özellikteki Salihli ve Sapıkısa çeşitlerinin yetiştirildiği, sekiz organik, beş entegre bahçenin yaprak ve toprak analiz verilerine dayanmaktadır. Susuz koşularda bulunan ve herhangi bir bitki besleme uygulaması yapılmayan organik bahçelere izleyen yılda fiğ ve arpa karışımıyla yeşil gübreleme planlanmış, entegre bahçelere kontrollü geleneksel yetiştirme yöntemleri uygulanmıştır. Toprak analiz bulguları entegre bahçelerin organik madde, N, P, Fe, ve Zn içerilerinin yüksek, diğer ölçümler yönünden her iki grubun benzer özeliklerde olduğunu göstermiştir. Yaprak besin elementlerinden P, Mg, Cu her iki üretim yönteminde, Fe entegre üretimde yeterli, diğer elementler ise tüm bahçelerde çeşitli düzeylerde noksan bulunmuştur. Bulgular arasında kimi ilişkiler elde edilmiş, yaprak N, P, K ve K, Ca, Mg arasında toplam beslenme ve beslenme dengesi verileri yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT NUTRIENT STATUS OF SALİHLİ AND SAPIKISA CHERRY VARIETIES GROWN IN KEMALPAŞA REGION TEZCAN, Nurdan Master of Science Thesis, Soil Department Supervisor: Prof. Dr. Nevin ERYÜCE August 2005, 82 pages Nutrient status of Kemalpaşa region cherry plantations of Salihli and Sapikisa which are early and late season cv were examined by surveying and comparing eight organic orchards with five conventional through soil and leaf testing. The organic plantations which were not irrigated also did not receive any fertilization practices in the current year but were green manured by vetch and barley mixture in the following season. In the conventional plantations controlled growing techniques were applied. Soil tests showed that conventional orchards are richer than that of organic in organic matter,N,P,Fe, and Zn. On the other hand, other soil properties were similar under both of the growing conditions. Leaf results revealed that two of the plantations, organic and conventional, were adequate in P,Mg,and Cu nutrition and poor in other nutrients excluding the Fe status of the conventional orchards that were sufficient. Some statistical correlations were determined between the nutrients and evaluations were done in relation to total global nutrition and nutrient equilibrium of trees by using leaf N,P,K and K,Ca,Mg