Tüplü aşılı asma fidanı üretiminde topraksız kültür metodunun, üç değişik kök ortamının, fidanlarda kalite ve randımana etkileri üzerine araştırmalar
A research on the effects of three different rooting material on the quality and yield on tubed grape graft production under the conditions of hydrophonic culture methods
  1. Tez No: 169638
  2. Yazar: ERSEL ŞENGEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ALTINDİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Topraksız Kültür, asma fidanı, kaya yünü, oasis, perlit, Hydrophonic culture, tubed grape graft, oasis, perlit, rock wool
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET TÜPLÜ AŞILI ASMA FİDANI ÜRETİMİNDE TOPRAKSIZ KÜLTÜR METODUNUN, ÜÇ DEĞİŞİK KÖK ORTAMININ, FİDANLARDA KALİTE VE RANDIMANA ETKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ŞENGEL, Ersel Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet ALTINDİŞLİ Eylül 2005, 87 Sayfa Bu araştırmada Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait araştırma alanında kurulan hidroponik sistemlerle aşılı köklü asma fidanlarının köklendirilme verimlilikleri araştırılarak ülkemiz asma fidancılığına alternatif yaratabilecek metotlar geliştirilmeye çalışılmış ve ülkemizdeki bağcılık faaliyetlerindeki yetersizliklerin karşılanması amaçlanmıştır. Aşılı köklü asma fidanların yetişmesine farklı yapıdaki topraksız kültür ortamlarının etkileri denenerek bu alanda ki fidan yetiştiriciliğinde optimum verimin hangi şartlarda oluşturulabileceği saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla topraksız kültür ortamları olarak oasis, kaya yünü ve perlit materyalleri; asma çeşidi olarak ta 1616C, 140R anaçları üzerine omega aşı ile aşılanmış Alphons çeşidi kullanılmıştır. Denemeler sonucunda kullanılan ortamlar arasında en yüksek köklenme kaya yününde görülmüştür. Daha sonra sırasıyla oasis ve perlit ortamları gelmiştir. Yine en yüksek kök uzunluğu kaya yününde olup en kısa kök uzunluklarına da perlit ortamında yetiştirilen asmalarda rastlanmıştır. Genel gözlemler dikkate alındığında kılcal kök yoğunluğu bakımından perlit avantajlı olmuştur. Kaya yünü yüksek su tutma kapasitesi ve havalanma kapasitesinin yüksek olması sayesinde oldukça yüksek düzeyde köklenmeye neden olmuştur. Oasis' te kök gelişimini engelleyici herhangi bir durumla karşılaşılmamıştır. Ancak perlitte gerek sulama da gerekse dikimde çeşitli problemler yaşanmış ve perlitin tek başına asmalar için uygun bir köklenme ortamı olmadığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE EFFECTS OF THREE DIFFERENT ROOTING MATERIAL ON THE QUALITY AND YIELD ON TUBED GRAPE GRAFT PRODUCTION UNDER THE CONDITIONS OF HYDROPHONIC CULTURE METHODS ŞENGEL,ErseI Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet ALTINDİŞLİ 14 September 2005,87 Pages in this research, we aimed to develop alternative methods in vineyard nursery in our country related to hidrophonic culture established in Aegean University Agriculture Faculty Horticulture Department, and aim to supply insufficiency in our countries viticulture. We researched optimum productivity to grow up grafted vineyard nursery in different hydrophonic cultures. For this purpose; oasis, agricultural rock wool and perlit are used as the material of hydrophonic culture, Alphonse grafted on 140R, and 1616C are used as rootstocks. At the end of the experiment, the best rooting is observed in rock wool. Oasis and perlit came after rock wool. The longest root is observed in rock wool and shortest roots are observed in perlit. When we take into considerations of the observations, we observed many capillary roots in perlit. Rock wool is very important that the capacity for holding water and air, so it has high results in rooting. There are no results to say oasis has any handicap for rooting; because of diffîculties for irrigating and planting in perlit we determine perlit is not suitable material for planting by oneself.