Domates ve domatesten elde edilen bazı ürünlerde antioksidan aktivite, likopen ve in vitro yararlılığın saptanması
Determination of antioxidant activity, lycopene and in vitro bioavailability of lycopene in tomato and tomato products
- Tez No: 169639
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: in vitro biyoyararlılık, likopen, domates, kurutulmuş domates, konserve domates, antioksidan aktivite, in vitro bioavailability, lycopene, tomato, sun dried tomato, canned tomato, antioxidant activity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET DOMATES VE DOMATESTEN ELDE EDİLEN BAZI ÜRÜNLERDE ANTİOKSİDAN AKTİVİTE, LİKOPEN VE in vitro BİYOYARARL1LIĞIN SAPTANMASI YILMAZ, Nilüfer Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel KARAKAYA Ekim 2005, 108 sayfa Bu çalışmada taze, doğranmış konserve ve güneşte kurutulmuş domatesin likopen içerikleri, likopen biyoyararlılığı ve antioksidan aktiviteleri saptanmıştır. Denemeler sonucunda; taze, doğranmış konserve ve kurutulmuş domateslerin likopen içerikleri kuru maddede sırasıyla 27.88 mg/100 g, 61.63 mg/100 g ve 7.19 mg/100 g olarak saptanmıştır. En yüksek likopen emilimi kurutulmuş domateste saptanmış (%58.05) bunu taze domates (%28.67) ve doğranmış konserve domates (%21.83) izlemiştir. Antioksidan aktivite taze domates>kurutulmuş domateste>doğranmış konserve domates olarak belirlenmiştir. Her üç gıdanın bağırsak dializatlannın ABTS radikali üzerine inhibisyon etkileri %51.34-%92.96 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF ANTIOXIDANT ACTIVITY, LYCOPENE AND in vitro BIOAVAILABILITY OF LYCOPENE IN TOMATO AND TOMATO PRODUCTS YILMAZ, Nilüfer Master Thesis in Food Engineering Department Supervisor: Doç. Dr. Sibel KARAKAYA October 2005, 108 pages In this thesis, lycopene content and bioavailability of lycopene in fresh tomatoes, canned tomatoes and sun dried tomatoes which are important sources for diet and antioxidant activity of these foods were determined. At the end of trials, lycopene content of fresh tomatoes, canned tomatoes and sun dried tomatoes were found as 27.88 mg/ 100 g, 61.63 mg/ 100 g and 7.19 mg/ 100 g respectively. The highest lycopene bioavailability was obtained in sun dried tomatoes (58.05 %) and this was followed by fresh tomatoes (28.67 %) and canned tomatoes (21.83 %). Antioxidant activities were determined in the order of fresh tomatoes > sun dried tomatoes > canned tomatoes. Inhibition effects of intestinal dialysates of the samples on ABTS radical cation oxidation were changed between 51.34 % and 92.96 %.