Güneş enerji sistemlerin istatiksel olarak karşılaştırılması ve bir güneş enerjili sistemin ekonomik analizi
Statistical comparison of solar energy systems economic analysis of solar energy system
  1. Tez No: 169647
  2. Yazar: CENK HÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF HEPBAŞLI, Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Sivili Düzlemsel Güneş Kolektörleri, Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemleri, Ekonomik Analiz, Solar Energy, Flat-Plate Collectors, Solar Water Heathıg Systems, Economic Analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
V ÖZET GÜNEŞ ENERJİLİ SİSTEMLERİNİN İSTATİKSEL OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR GÜNEŞ ENERJİLİ SİSTEMİN EKONOMİK ANALİZİ HÜNER, Cenk Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin GÜNERHAN Prof. Dr. Arif HEPBAŞLI Aralık 2005, 140 Sayfa Günümüzde kullanılan enerji kaynaklan giderek tükenmekte olan kömür, petrol, doğal gaz gibi geleneksel kaynaklardır. Bu kaynakların giderek tükenmesi ve çevreye zarar vermeleri, araştırmacıları, insanlara ve çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarım aramaya yöneltmiştir. Güneşin güçlü bir enerji kaynağı olarak, dünyanın dışmda bulunması ve yeryüzündeki ülkelerin büyük bir çoğunluğunun bu enerjiden faydalanabilme kolaylığının olması, bu arayışta güneş enerjisinin önemini arttırmıştır. Türkiye dünya üzerindeki konumuyla güneş kuşağı içerisinde yer almakta olup güneş enerjisinden yararlanma potansiyeli, Doğu Karadeniz Bölgesi dışmda tüm bölgelerimiz için önemle ele alınması gereken bir büyüklüktedir. Güneş enerjisinden su ısıtma, konut ısıtma, pişirme, kurutma, soğutma gibi ısıl amaçlarla yararlanılabileceği gibi, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek de olanaklıdır.Bugün Türkiye'de su ısıtma amaçlı 2.5-3 milyon m kurulu kolektör alanı olup, yıllık kolektör üretimi 400-500 bin m2 düzeyindedir. Son yıllarda üretilen kolektörlerin üçte biri kadarının ihraç edildiği görülmektedir. Kolektör sanayisinde kaliteli üretimin kontrolü ve desteklenmesi gereklidir. Türkiye'de düzlemsel güneş kolektörleri ve güneşli su ısıtma sistemlerine ilişkin standartlar bulunmakla birlikte, teknolojinin hızla gelişmesi nedeniyle, bu standartların yenilenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada önce, Dünyada ve Türkiye'de güneş enerjisinin tarihçesi incelenmiş ve kısa bilgiler verilmiştir. Çalışmanın diğer bölümleri aşağıda verildiği gibidir: Güneş enerjisi genel bilgileri, Enerji ile ilgili çevresel sorunlar (Asit yağmurları, Ozon tabakasının incelmesi, Küresel iklim değişimi, Yenilenebilir enerji teknolojileri), Güneş enerjisi tarihi, Düzlemsel güneş kolektörleri, Güneş kolektörleri ısıl analizi, Güneş enerjili su ısıtma sistemleri ve sınıflandırılması, îstatiksel analiz, Ekonomik analiz, Analitik hiyerarşi yöntemi, Güneş enerjili su ısıtma sistemi montajı ve kullanımı sırasında karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri. Ayrıca, yapılan uygulamaların çevreye olan etkileri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL COMPARISON OF SOLAR ENERGY SYSTEMS AND ECONOMIC ANALYSIS OF SOLAR ENERGY SYSTEM HÜNER, Cenk MSc in Energy Supervisors: Asst. Prof. Dr. Hüseyin GUNERHAN Prof. Dr. Arif HEPBASLI December 2005, 140 Pages The energy sources that we use (chorcoal, petroleum, fuel) are exhausting. The environmental dust and the waste of these sources,turned the researchers to find the sources that don't damage people and environment.Because of being a strong energy source out of the world and having the easy part of being used by ali the countries on earth. Turkey is situated in solar zone in respect to geographical location and the potential of utilization from solar energy is as big as it has to be studied carefully in our every regions accept the Black Sea Region. Utilization from solar energy could be with thermal aims like water heating, house heating, cooking, drying, coolhıg and it is also possible that transformation from solar energy to electrical energy. The areas of established collectors with aim of water heating in Turkey is 2.5-3 million m2 and the annual production of collectors is at the level of 400- 500,000 m2, it is an important observation that the greater amount of 1/3 of produced collectors was exported in recent years. Controlling and supporting ofgood quality production is required. in Turkey, there are standards related to plane solar collectors and solar water heating systems, nevertheless because of the rapid technological improvements this systems have to be renovated. in this study, fîrst, the history of solar energy in Turkey and in the world is examined and short informations are given. The chapters of this study will be like following: General Information about Solar Energy, Environmental Problems about Energy (acid rain, ozone layer depletion, changes in global climate, renewable energy technology), History of Solar Energy, Plane Solar Colllectors, Thermal Analysis of Solar Collectors, Water Heating Systems with Solar Energy and Classification of the System, Statistical Analysis, Economic Analysis, Method of Analytical Hierarchy, Mounting of Water Heathıg Systems with Solar Energy and Problems during Use of the System and Solution Suggestions. Moreover, the environmental effects of applications are also examined.