Baskılı devre kartında yollar arasında oluşan crosstalkun modellenmesi ve optimizasyonu
Modelling and optimization of crosstalk between parallel traces in a printed circuit board
- Tez No: 169648
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSA ALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Crosstalk, Transmisyon yolu, Endüktif etkileşim, Kapasitif etkileşim, Birim uzunluk parametreleri, Crosstalk, Transmission line, Inductive Coupling, Capacitive Coupling, Per unit length parameters
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
V ÖZET BASKILI DEVRE KARTLARINDA YOLLAR ARASINDA OLUŞAN CROSSTALK' UN MODELLENMESİ VE OPTİMİZASYONU BIYIKLI, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi Yrd. Doç Dr. Musa Alcı Ağustos 2005, 99 sayfa Bu tez çalışması, baskılı devre kartlarındaki paralel yakın yollar arasında oluşan crostalk'un (etkileşim gürültüsü) modellenmesine ve optimizasyonuna yönelik bir araştırma ve geliştirme projesidir. Bu tez çalışmasında PCB üzerindeki iki paralel yol, lumped (parça) eşdeğer devre modeliyle modellenmiştir. Bu şekilde crosstalk miktarını önceden kestirmek mümkün olmaktadır. Bu modelde hem kapasitif hemde endüktif etkileşim hesaba katılmış olup, bu etkileşimlerin etkileyen ve etkilenen yollar arasındaki mesafe, yolların uzunluğu, kalınlığı gibi fiziksel parametrelere göre nasıl değiştiği gösterilmiştir. Birim uzunluğa göre hesaplanan parametrelerle oluşturulan lumped devre göz önüne alınarak analiz metodu sunulmuştur. Hesaplanan sonuçlar gerçek değerlerle karşılaştırılmıştır. İki farklı baskılı devre kartı incelenmiş, baskılı devre kartı üzerindeki crosstalk'un nasıl minimize edildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT MODELLING AND OPTIMIZATION OF CROSSTALK BETWEEN PARALLEL TRACES IN A PRINTED CIRCUIT BOARD BIYIKLI, Zeynep MSC in Electrical-Electronis Eng. Supervisor: Assoc. Yrd. Doc. Dr. Musa Alcı August 2005, 99 page This thesis is concerned with the modeling and optimization of crosstalk between adjacent parallel traces on a printed circuit board (PCB). In this thesis, two parallel traces in a PCB is modeled by lumped equivalent circuit to estimate crosstalk. In this model, both capacitive and inductive coupling are considered as the dominant source of noise in PCB. Inductive coupling and capacitive coupling are affected by the physical separation of source and victim traces as well as the trace length and the width. An analysis method based on a lumped circuit equivalent for the problem as well as a method to calculate the per unit length parameters are presented. The computed results are validated by comparison with measurements as well as exact solution of the transmission line equations. Two PCB-layouts are analyzed to demonstrate how the crosstalk on a PCB can be minimized.