Salih Adası (Bodrum-Muğla) civarında su ürünleri yetiştiriciliğinin dip canlıları üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of impact of aquaculture on the benthos in the vicinity of Salih Island (Bodrum-Muğla)
  1. Tez No: 169656
  2. Yazar: SEHER DİRİCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER KATAĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Akuakültür, Etki, Benthos, Salih Adası, Aquaculture, Impact, Benthos, Salih Island
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
V ÖZET SALİH ADASI (BODRUM-MUĞLA) CİVARINDA SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN DİP CANLILARI ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTHULMASI DİRİCAN, Seher Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuncer KATAGAN Nisan 2005, 78 sayfa Bu çalışma, Salih Adası civarında su ürünleri yetiştiriciliğinin dip canlıları üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Ekim 2001 -Ağustos 2002 tarihleri arasında mevsimsel olarak 9 istasyondan fiziko-kimyasal ve bentik örnekler toplanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, yıl içersinde fiziko-kimyasal veriler devamlı olarak olumsuz bir durum göstermemektedir. Bentik verilerde benzer sonuçlar göstermektedir. Araştırma alanında, 8 sistematik gruba (Platyhelminthes, Nemertini, Sipuncula, Polychaeta, Crustacea, Mollusca, Echinodermata ve Acrania) dahil 346 tür ve bunlara ait toplam 3911 birey saptanmıştır. Benzerlik indeksine göre, üç grup oluştuğu ve diğer istasyonlarla arasında %20 benzerlik bulunan bir istasyon dışında, Salih Adası'nda çevresel büyük etkileşimlerin olmadığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF IMPACT OF AQUACULTURE ON THE BENTHOS IN THE VICINITY OF SALİH ISLAND (BODRUM-MU?LA) DÎRİCAN, Seher Ph. D. in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Tuncer KATAGAN April 2005, 78 pages This study was carried out to determine of impact of aquaculture on the benthos in the vicinity of Salih Island. For this pupose, physico- chemical and benthic samples were collected from 9 stations seasonally between October 2001 -August 2002. As a result of this study, physico-chemical datas were not showed continuously negative a situation during the year. Benthic datas were showed the similar results. In the research area, 346 species and 3911 individuals belong to 8 systematic groups (Platyhelminthes, Nemertini, Sipuncula, Polychaeta, Crustacea, Mollusca, Echinodermata and Acrania) were determined. According to the similarty index, there are three groups other than a station which is 20% similar to the other stations, no major environmental interactions can be found in the Salih Island.