Geleneksel dip trol ağında torba ağ göz açılımını artırmaya yönelik çalışmalar
Studies on increasing codend mesh opening in conventional bottom trawls
  1. Tez No: 169655
  2. Yazar: MUHARREM HAKAN KAYKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN TOKAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel dip trol ağı, seçicilik, standart torba, daraltılmış torba, donatılmış torba, çemberli örtü torba yöntemi, Conventional bottom trawl net, selectivity, standard codend, narrowed codend, rigged codend, turned codend, hopped covered codend method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET GELENEKSEL DİP TROL AĞINDA TORBA AĞ GÖZ AÇILIMINI ARTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR KAYKAÇ, M. Hakan Doktora Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adnan TOKAÇ Nisan 2005, 110 sayfa Bu çalışmada, geleneksel dip trol ağında 40 mm ağ göz boyuna sahip PE materyalden oluşan farklı torba tasarımları ile ağ göz açılımı artırılarak torba seçiciliğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Denemeler Ege Denizi Gülbahçe Körfezi'nde 03 Haziran-28 Temmuz 2004 tarihlerinde, ticari olarak kullanılan standart (çevresinde 200 göz olan), daraltılmış (çevresinde 200 göz yerine 100 göz olan), döndürülmüş (çevresi 100 göz 90° döndürülmüş) ve donatılmış (çevresi 100 göz olan torba PP 0 8 ip üzerine %50 E ile donatılmış) torbalar ile gerçekleştirilmiştir. Toplam 29 geçerli çekimde, torbalar arasındaki karşılaştırmada farklı vücut şekline sahip barbunya (Mullus barbatus) ve ısparoz (Diplodus annularis) türlerinin boy seçicilikleri değerlendirilmiştir. Veriler çemberli örtü torba tekniği ile elde edilmiştir.VI Barbunyada için standart torba (L50=ll,8 cm), daraltılmış (Lso=13,9 cm), donatılmış (Lso-14,4 cm) ve döndürülmüş (L5o=15,2 cm) torbaya göre düşük L50 değerleri verdiği tespit edilmiştir. Benzer bir şekilde ısparoz için standart torba (L5o=9,2 cm), daraltılmış (Lso=9,8 cm), donatılmış (L5o=9,8 cm) ve döndürülmüş (Lso=9,5 cm) torbaya göre düşük L50 değerleri verdiği tespit edilmiştir. Barbunyada L50 değerleri için torbalar arasında belirgin bir farklılık bulunurken (p0,05). Sonuç olarak ağ göz açılımı juvenil balıkların kaçmasını etkileyebilir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre uygulanabilirliği ve seçicilik yönünden değerlendirildiğinde daraltılmış torba en iyi sonucu sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON INCREASING CODEND MESH OPENING IN CONVENTIONAL BOTTOM TRAWLS KAYKAÇ, M. Hakan Thesis of Ph. D., Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Prof. Dr. Adnan TOKAÇ April 2005, 110 pages This study aims to improve the codend selectivity in conventional demersal trawl that has 40 mm mesh size PE material by different designs. Experiments were conducted in Gülbahçe Bay, The Aegean Sea, between 3rd June and 28th July 2004 by testing the selectivity of conventionally used standard (200 meshes around the circumference), narrowed (100 meshes instead of 200 meshes around the circumference), turned meshes (100 meshes around the circumference and 90° turned meshes) and rigged codends(100 meshes around the circumference rigged on to PP 0 8 line with 50% E). In the comparisons, selectivity for red mullet (Mullus barbatus) and annular sea bream (Diplodus annularis), which have different body shapes, were evaluated in terms of length in a total of 29 valid hauls. Data were collected by using hopped covered codend methods. For red mullet it was found that the L50 value of standard codend (L50=ll,8 cm) was lower than those for narrowed (Lso=13,9 cm), riggedVIII (L50=14,4 cm) and turned codends (L5o=15,2 cm). Similarly, for annular sea bream L50 value of standard codend (L50=9,2 cm ) was lower than those for narrowed (Lso=9,8 cm), rigged (L50=9,8 cm) and turned codends (L50=9,5 cm). For L50 values, however, although the differences were significant (p0.05) for annular sea bream. In conclusion, mesh opening can influence the escape of juvenile fish. According to the results obtained in this study narrowed codend when considered in terms of practicality and selectivity would provide the best results.