Farklı kurutma havası şartlarının rio grande çeşidi domatesin kuruma karakteristiklerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effect of drying air conditions on the drying characteristics of rio grande tomatoes
- Tez No: 169676
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDÜLKADİR YAĞCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Drying, tomatoes, modelling
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET FARKLI KURUTMA HAVASI ŞARTLARININ RİO GRANDE ÇEŞİDİ DOMATESİN KURUMA KARAKTERİSTİKLERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ GÜNHAN, Tuncay Doktora Tezi, Taran Makinaları Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Abdülkadir YAĞCIOĞLU Eylül 2005, 124 Sayfa Yılın belli sürelerinde bolca temin edilebilen tarımsal ürünlerin tüketilinceye kadar geçen süre içinde değerlerinden en az kayıpla saklanması için uygulanan işlemler arasında soğukta saklamak, dondurmak, kimyasallarla işlemek, ışınlamak, kurutma vb. sayılabilir. Bu işlemler içinde bilinen en eski ve yaygın uygulama kurutmadır. Ülkemiz gibi yüksek güneşlenme potansiyeline sahip yerlerde tarım ürünlerinin güneşe serilerek kurutulması olağan bir işlemdir. Bu yöntem diğer kurutma uygulamalarına göre çok ekonomik olmasına rağmen, çeşitli sakıncaları vardır. Bunların en başında ürünün çeşitli etmenlere maruz kalarak kirlenmesi gelir. Diğer bir sakıncası kurumanın atmosfer koşullarına bağlı olmasından dolayı sürekli aynı kalitede standart ürün elde edilememesidir. Temiz ve her zaman aynı kalitede kurutulmuş ürün temini sadece yapay kurutucuların kullanılmasıyla elde edilebilir. Yapay kurutucularla ürünün kuruma süresi kısalır, kontrol edilebilir kurutma işlemi nedeniyle her zaman yüksek kalitede ve istenen nemde ürün elde etmek mümkündür.VI Yapılan bu çalışmada, Rio Grande çeşidi domateslerin değişik hava sıcaklığı, hava hızı ve ön işlem koşullarında göstereceği kuruma karakteristikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla denemelerde 50-60- 70 ve 80 °C hava sıcaklıkları, 0,6-0,9 ve 1,2 m/s hava hızlan kullanılarak kükörtlenrniş ve tuzlanmış domatesler kurutulmuştur. Elde edilen sonuçlardan domateslerin kurutulması sırasında sahip oldukları nem miktarını belirlemekte kullanılabilecek eşitlikler geliştirilmiştir. Ayrıca kurutulan domatesler kükürt kalıntısı, renk ve su geri kazanım gibi kalite kriterleri göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. İncelenen modeller arasında 50 °C < T < 80 °C ve 0,6 m/s < V
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF THE EFFECT OF DRYING AM CONDITIONS ON THE DRYING CHARACTERISTICS OF RIO GRANDE TOMATOES GÜNHAN, Tuncay Ph.D. Thesis in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir YAGCIO?LU September, 2005, 124 Pages Cold storage, freezing, processing with chemicals, radiation, and drying are the methods to ensure minimum quality loss in storing agricultural products harvested in a great amount in some certain periods of the year. The oldest and prevalent application among these methods is of drying. It is very natural process for agricultural products to be spread in the sun to dry in the regions like our country where we have high sun potentials. This method, although, is economical comparing other drying methods, it has some disadvantages. The main disadvantage is pollution due to exposition to some factors. The other disadvantage is getting the product not in the same quality standard due to drying is done in open atmospheric conditions. To get dried agricultural product clean and same quality standard is depending on only using dryers. Using dryers shorten the drying period and also it allows having dried products with high quality and desired moisture. In this research, drying characteristics of Rio Grande tomatoes at different air temperatures, air speeds and pre-drying conditions were determined. For this purpose, sulphated and salted tomatoes were dried atVIII 50-60-70 and 80°C air temperatures, 0.6-0.9 and 1,2 m/s air speeds. According to the results, the equations for calculation of moisture level of tomatoes during drying process were developed. The tomotes were evaluated according to the some quality characteristics such like sulphate residues, color, and rehidration. Among the models investigated witiiin the limits of 50 °C < T < 80 °C ve 0,6 m/s < V < 1,2 m/s, the best models were found to be Midilli and Küçük for sulphited tomatoes and Logarithmic model for salted tomatoes. The rehidration ratio of sulphited tomates were found to be higher than salted tomatoes. The rehidration ratio of tomatoes which is dried at 50 and 60 °C were found to be higher than dried those at 70 and 80 °C. A good agreement in terms of colour was found to be between the sun dried tomates and the ones dried at 50 and 60 °C.