Enzimlerin kullanımıyla yağ giderme etkinliğinin artırılması
A research on increasing degreasing activity by using enzymes
  1. Tez No: 169677
  2. Yazar: FATMA ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALTAN AFŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Deri, Enzim, Doğal Yağ, Yağ Giderme, Leather, Enzyme, Natural Fat, Degreasing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
IX ÖZET ENZİMLERİN KULLANIMIYLA YAĞ GİDERME ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇETİNKAYA, Fatma Doktora Tezi, Deri Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Altan AFŞAR Kasım 2005, 1 15 sayfa Bu araştırma; kaliteli bir deri üretimi için gerekli olan ve özellikle koyun derisi gibi yağlı ham derilerin bünyelerinde bulunan doğal yağların uzaklaştırılmalarında enzimlerden yararlanarak yağ giderme etkinliğini arttırmak, yağ giderme için kullanılan çözgen ve emülgatör miktarını azaltmak, dolayısıyla deri sanayinin çevreye verebileceği zararı minimum düzeye indirebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Öncelikle çalışmalarda kullanılacak materyalde, yani; yerli ırk koyun ham derilerinde bulunan yağ miktarı tespit edilmiştir. Daha sonra, kullanılacak enzimlerin işlerliğini belirleyebilecek düzeyde deride doğal yağın kalabileceği yağ giderme kombinasyonunu ortaya koymak için, geleneksel yöntemden başlayarak azalan oranlarda çözgen kullanımları ile yapılan denemeler ve analizler sonucunda optimum bir yağ giderme yöntemi belirlenmiştir. Deri işlentilerinden yumuşatma, kireçlik ve sama işlemlerinde ve pikle derilerde her bir işlem basamağına uygun enzimler kullanılmış ve devamında optimum yağ giderme işlemi yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda derilerde kalan yağ miktarları analiz edilerek, optimum yağ giderme yöntemiyle ve kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Kaliteli bir deri eldesi ve çevre kirliliğinin önlenebilmesi hedeflenerek yapılan çalışmalardan sonra, enzimlerin kullanıldığı ve çözgen miktarının azaltıldığı uygulamalarda derilerde kalan yağ miktarlarında düşme ve yağ giderme etkinliğinde artma belirlenmiştir. Ayrıca, düşük oranlarda uygulanan çözgen ile yeterli sonuçlara ulaşılması ve enzimlerin biyolojik olarak parçalanabilir olmaları, çevre kirliliğinin önlenmesinde de araştırmanın katkısı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
X ABSTRACT A RESEARCH ON INCREASING DEGREASING ACTIVITY BY USING ENZYMES ÇETİNKAYA, Fatma PhD in Department of Leather Technology Supervisor: Doç. Dr. Altan AFŞAR November 2005, 115 pages This research has been conducted for the purpose of enhancing the degreasing activity by making use of enzymes in order to remove natural fats that are present on fatty raw skins, such as sheepskin, which is required for the production of high quality leather, to decrease the amount of solvent and emulsifier used in the degreasing process, thus to minimize the harm of leather industry on the environment. First of all, total amount of fat in the material to be used in the study was determined, which is present in raw skins of domestic species of sheep. Then, in order to bring forward the decreasing combination which might involve sufficient amount of fat in the skin that would determine the efficiency of the enzymes to be used, experiments and analysis were conducted beginning from the traditional methods and by using solvent agent in decreasing amounts. At the end of these experiments and analysis, optimum degreasing method was determined. In leather processing, in the processes of soaking, liming, and bating, and in pickled skin, protease and lipase type enzymes were used that are appropriate for each step of process, and then optimum degreasing treatment was realized. At the end of these processes, the amount of the fat remaining on the skin was analyzed and was compared with optimum degreasing method. After the completion of the studies that aimed to get quality leather and prevent environmental pollution, it was observed that there was a decrease in the amount of fat remaining on the skin in application in which enzymes were used and the amount of solvent was reduced, and that there was an increase in the efficient of degreasing. Separately, the fact that sufficient results were obtained through the use of low amounts of solvents and that the enzymes were biodegradable showed that this study will contribute in preventing environmental pollution.