Ege bölgesi bazı illerinde süt sığırcılığı işletmelerinde-slaj mekanizasyonu örneğinde-ortak makine kullanım olanakları
The possibilities of multi-farm use of machinery in the example of sillage mechanization in dairy farms in some cities of the aegean region
  1. Tez No: 169675
  2. Yazar: NURETTİN TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAUF UÇUCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Makina Kullanımı, Silaj Makinaları, Silaj, Multifarm Usage, Forage Harvester Machine, Forage
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
III ÖZET EGE BÖLGESİ BAZI İLLERİNDE, SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE - SİLAJ MEKANİZASYONU ÖRNEĞİNDE - ORTAK MAKİNA KULLANIM OLANAKLARI TOPUZ Nurettin Doktora Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Rauf UÇUCU Ekim 2005, 116 sayfa Bu tezin amacı, İzmir ve Ay dm illerinde mısır silajında uygulanan mekanizasyon yöntemlerinin saptanılması ve bu uygulamaların“tarım makinaları işletmeciliği”açısından irdelenerek, yöre koşullarında uygulanabilirlik olasılığına sahip rasyonel makina kullanım modelinin belirlenmesidir. Araştırmada, gerekli veriler yerinde yapılan anket çalışmaları ile saptanmıştır. Bu araştırmada, işletmelerin büyük bir bölümünün küçük aile işletmesi olması nedeniyle, rasyonel mekanizasyon uygulamasında“Müteahhit”ile çalışmaya öncelik verilmesinin uygun olacağı, ancak, yöresel koşullar dikkate alınarak, özellikle uygulama organizasyonlarında bazı düzenlemelerin yapılması gerektiği belirlenmiştir. Büyük işletmelerde ise makinanın yıllık yüklenme derecesinin en az 8 ha olması koşulu ile satın alınarak“özmülk”biçiminde kullanılmasının rasyonel olacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE POSSIBILITIES OF MULTI - FARM USE OF MACHINERY IN THE EXAMPLE OF SILLAGE MECHANIZATION IN DAIRY FARMS IN SOME CITIES OF THE AEGEAN REGION TOPUZ Nurettin Ph.D. Thesis in Agricultural Machinery Supervisor: Prof.Dr. Rauf UÇUCU October 2005, 116 pages The objective of this study was to determine the mechanization methods in the cities of Aydm and Izmir and to examine these methods from the point of farm machinery management and also to determine the most appropriate and applicable model for the region for corn silage. The necessary data were obtained by conducting a survey study with the farmers in the region. In the study, it was found that the harvest of corn silage should be made by use of contractors' machine as a rational application of mechanization since most of the farms are small and run by a family. On the other hand, it was determined that some organizational arrangements should be made by considering the circumstances in the region. Another finding was that the machinery purchase should be a rational method for the farms where the machine is run at least in the area of 8 hectares.