İstiridye (Ostrea edulis L.1758)'nin lavra üretimi ve farklı büyüklüklerdeki bireylerin büyüme ve yaşama performansı
Larva production of oyster (Ostrea edulis L.1758) and, growth and survival performances of individuals in different
- Tez No: 169678
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYNUR LÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İstiridye, Ostrea edulis, larva, büyüme, yaşama oram, et verimi, Oyster, Ostrea edulis, larvae, growth rate, survival, meat yield
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
V ÖZET İSTİRİDYE {Ostrea edulis Limne, 1758)'NİN LARVA ÜRETİMİ VE FARKLI BÜYÜKLÜKLERDEKİ BİREYLERİN BÜYÜME VE YAŞAMA PERFORMANSI ACARLI, Sefa Doktora Tezi, Yetiştiricilik Bolümü Tez Yöneticisi:Doç.Dr. Aynur LÖK 2005, 124 sayfa Bu çalışma iki aşamalı olarak, planlanmıştır. Birinci aşaması Ostrea edulis larvasının üretimiyle ilgili olup, Yaşar Holding'e ait Pınar Deniz Ürünleri tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşaması ise farklı boylardaki yavru istiridyelerin büyütmeye alınması ve et verimleri ile ilgili olup, Acar Su Ürünleri A.Ş. tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Ostrea edulis türü istiridye larvalarının 17 gün süreyle gelişim şamaları incelenmiştir. Bu dönemde larvaların veliger, yuvarlak, umbolu ve pediveliger safta da oldukları tespit edilmiştir. Ayak ve gözün oluştuğu pediveliger aşamasındaki larvaların oram % 22.2'dir. Isochrysis galbana ile beslenen larvanın çalışma sonunda ki boyu 233±3.8u,m ve eni de 254±33 um olarak ölçülmüştür. Farklı boy gruplarındaki istiridyelerin (15, 20, 25, 30, 35, 40 mm) Mayıs 2002- Ağustos 2003 tarihleri arasında 16 ay boyunca Çeşme- Alacatı Mersin Körfezinde büyümeleri takip edilmiştir. Tüm aylar içinIV büyümede boy grupları arasında farklılık bulunmuştur (PO.05). Gruplar arasında küçük bireylerin büyük bireylere göre büyüme oranlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Gruplar arasında yaşama oram bakımından farklılık tespit edilmiştir (PO.05). En yüksek yaşama oranı 15 mm'lik grupta gözlenmiştir. İstiridyelerin et verimleri Nisan 2002-Ağustos 2003 tarihleri arasında 18 ay boyunca takip edilmiş, aylara göre et verimliliklerinde farklılık bulunmamıştır (P>0.05).
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT LARVAL PRODUCTION OF OYSTER {Ostrea eduiis, Linne, 1758) AND, GROWTH AND SURVIVAL PERFORMANCES OF INDIVIDUALS IN DIFFERENT SIZES ACARLI, Sefa PhD in Department of Auaculture Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Aynur LÖK 124 Pages This study was planned in two stages. The first stage was related to larvae of Ostrea eduiis and was carried out in aquaculture farm belonging to Yaşar Holding AS. The second stage of experiments was about the growth and meat yield of spats and conducted in Acar Su Ürünleri AŞ. Growth stages of Ostrea eduiis larvae were investigated for 17 days. In this period, veliger, round, umbo and pediveliger stages of the larvae were described. Eyed and feet larvae which reached in pediveliger stage proportions were 22.2 %. At end of study length and width of the larvae which were fed with Isochrysis galhana were measured as 233±3.8 |im and 254±33 um, respectively. Growth of different sizes of oysters (15, 20, 25, 30, 35, 40 mm) were observed for 16 months between May 2002- August 2003 in Çeşme Alaçatı Mersin Bay. Significant differences were found in growth for all months (PO.05). It was found that growth rate of small oysters werevra higher than large ones. Differences were detected interms of survival rates between the groups (PO.05). The higgest survival rate occured in group of 15 mm size. Meat yield of the oysters were recorded for 18 months between April 2002-August 2003 and no significant difference was found between the months (P>0.05).