Kentsel alan kullanımlarındaki dönüşümlerin peyzaj strüktür indeksleriyle irdelenmesi ve kent planlama çalışmalarını yönlendirmede değerlendirilmesi: Aydın kenti örneği
Use of landscape structure indices in assessing urban land use transformation and their contribution in urban planning practices: Case of the city of Aydın
  1. Tez No: 169705
  2. Yazar: BÜLENT DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN VECDİ KÜÇÜKERBAŞ, Y.DOÇ.DR. HAYRİYE EŞBAH TUNÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj ekolojisi, peyzaj strüktür indeksleri, kentsel alan kullanımlan, kent planlama, Landscape ecology, landscape structure indices, urban land use types, urban planning
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
ÖZET Kentsel Alan Kullanımlanndaki Dönüşümlerin Peyzaj Strüktür İndeksleriyle İrdelenmesi ve Kent Planlama Çalışmalarını Yönlendirmede Değerlendirilmesi: Aydın Kenti Örneği DENİZ, Bülent Doktora Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ Yard. Doç. Dr. Hayriye Eşbah TUNCAY (II. Tez Yöneticisi) Günümüzde hızla genişleyen kentsel alanlar, doğal alanların işleyişi ve ekosistem sürekliliği üzerinde en önemli tehdidi oluşturmaktadır. Aydın kentsel alanı 1937-2002 yıllan arasında % 800'ün üzerinde genişleme göstererek peyzaj mozaiğinin önemli ölçüde değişmesine neden olmuştur. Araştırmada tarihsel süreçte Aydın kentsel alanındaki dönüşümün, çevre açık alanlara ve kentsel açık alanlara etkileri incelenmektedir. Araştırmanın yürütülmesinde dört analizden yararlanılmıştır: 1) Aydın kentsel alanındaki mekansal dönüşümlerin analizi, 2) vejetasyon yapısı analizi, 3) sınır analizi ve 4) bağlantı analizi. Veriler Aydın kentsel alanının 1937, 1960, 1977 yıllarına ait siyah beyaz hava fotoğraflarından ve 2002 yılma ait Ikonos uydu görüntüsünden elde edilmiştir. Haritalama işlemleri ArcMap 8,3 isimli CBS programıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlan kentsel genişlemenin sürekli arttığını, en dikkat çekici dönüşümün 1977-2002 yıllan arasında gerçekleştiğini göstermektedir. Vejetasyon yapısı analizi, doğal alanlar ve tarım alanlannın kent ekosistemi açısından en değerli alan kullanım türleri olduğunu göstermektedir. Konut alanlannın yoğunluk değeri düştükçe ekolojik kaliteleri artış göstermektedir. Kentin çevresiyle ekolojik uyumunu gösteren sınır analizi değeri en çok 1937-1960 yıllan arasında düşmüştür. Kentsel açık alanlann dönüşümünü gösteren bağlantı analiz değeri sürekli bir düşüş kaydetmektedir. Bu alanlann strüktürel kaliteleri en çok 1977-2002 yıllan arasında değer kaybetmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular; Aydın kentsel alanının ekolojik değerinin arttınlmasına yönelik öneriler oluşturulmasında, planlama ve tasanm kriterlerinin yönlendirilmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Use of Landscape Structure Indices in Assessing Urban Land Use Transformation and Their Contribution in Urban Planning Practices: Case of the City of Aydm DENİZ, Bülent PhD. Dissertation in Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ Hayriye Eşbah TUNCAY (II. Supervisor) Today the biggest treat for the natural processes and ecological integrity is rapid urbanization. For example, Aydm urban area expanded more than 800 % between 1937 and 2002. This resulted in a considerable alteration of Aydm' s landscape mosaic. The main goal of this research is to study the possible effects of Aydm urbanization on the surrounding urban areas and the existing urban open spaces. For this study, following four main analyses were done: 1) Analysis of spatial transformation of urban areas, 2) analysis of vegetation structure, 3) analysis of boundary utility and 4) gamma analysis. For this study, black and white aerial photographs of the City of Aydm from 1937, 1960, 1977 and an Ikonos 2002 image are analyzed with ArcMAP 8,3. The results of the study find out that the urban areas have expanded continuously for a long period of time. The most noticeable change has occurred between 1977 and 2002. Analysis of vegetative structure that exists in urban lands showed that the natural areas and agricultural lands are most valuable land use types for the urban ecosystem. There is a clear inverse relationship between the ecological quality and residential housing intensity. The boundary utility analysis shows the compatibility of surrounding land uses with urban areas. The analysis shows that a dramatic decline occurred in the boundary utility index values between 1937 and 1960. The result of Gamma analysis is used to determine changes in ecological values of urban open areas. The gamma analysis results suggested a constant reduction of ecological values of urban open spaces. The most significant ecological changes in urban open areas of Aydın occurred during the period of 1 977-2002. The findings of this study are used to make recommendations for the forthcoming planning strategies and urbanization projections for the City of Aydın to improve the ecological quality of the urban areas.