Hızlı fraktal görüntü sıkıştırmada yeni bir yaklaşım
A new approach on the fast fractal image compression
  1. Tez No: 169706
  2. Yazar: CENGİZ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Uluslararası İlişkiler, Computer Engineering and Computer Science and Control, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: kayıplı sıkıştırma, fraktal görüntü sıkıştırma, hash”tabloları, lossy compression, fractal image compression, hash tables
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
ÖZET“HIZLI FRAKTAL GÖRÜNTÜ SIKIŞTIRMADA YENİ BİR YAKLAŞIM”GÜNGÖR, Cengiz Doktora Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın ÖZTÜRK Haziran 2005, 257 sayfa Bu tezde, frakta! görüntü sıkıştırmayla ilgili hızlı bir algoritmanın geliştirilmesi amaçlanmıştır. Görüntü sıkıştırma konusunda geliştirilen yöntemler genel olarak gözden geçirilmiş, fraktal sıkıştırma yöntemlerine ilişkin çalışmalar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Seçilen test görüntüleri kullanılarak ileri sürülen yeni yöntemle diğer önemli fraktal yöntemler sıkıştırma oram, sıkıştırma süresi ve PSNR değerlerine göre karşüaştırılmıştır. Mevcut görüntü sıkıştırma algoritmaları içinde“Wavelef tabanlı olanların kaliteli görüntü ve yüksek sıkıştırma oram sağladıkları ancak yavaş oldukları, buna karşılık yüksek hızla sonuç veren yöntemlerin de genellikle kalitesiz ve düşük sıkıştırma oranlarına sahip oldukları bilinmektedir. Bu tez kapsamında geliştirilen ve ”hash" fonksiyonlarının kullanımına dayanan yöntem ile yüksek kalitedeki görüntüler, yüksek sıkıştırma oranlan ile diğer tekniklerden daha hızlı bir şekilde elde edilebilmiştir. Renkli görüntülerin ve video görüntülerinin sıkıştınlmasmda da kullanılabilecek yeni yöntemin özellikleri çeşitli açılardan incelenmiş ve bununla ilgili sonuçlar tarüşılmışto.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT“A NEW APPROACH ON THE FAST FRACTAL IMAGE COMPRESSION”GÜNGÖR, Cengiz Ph.D. in International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Aydın ÖZTÜRK June 2005, 257 pages In this thesis, we aim to develop a fast fractal image compression algorithm. We study on fundamentals of image compression in general and fractal based image compression in detail, then we explain current fractal based image compression methods. By using some selected test images, our proposed method is compared with other significant fractal methods in terms of compression time, compression ratio and PSNR. Among current image compression methods, wavelet based methods obtain very high PSNR and compression ratio, but they are very slow methods. Whereas some fast methods generally can not reach a good perceptual quality and high compression ratio. In this thesis we propose a new method that utilized hash functions. With this method, it is achieved high compression ratio and good image quality in a faster way when compared to the other fractal methods. The proposed method, which can also be used for color images and video compression, is examined in several aspects and discussed the performance results.