Azot kaynakları ve konsantrasyonlarının Nannochloropsis oculata (Droop) hibberd (Eustigmatophyceae)'nın büyüme ve biyokimyasal yapısına etkisi
The effect of nitrogen sources and concentration on growth and biochemical composition of Nannochloropsis oculata (Droop) hibberd (Eustigmatophyceae)
  1. Tez No: 169714
  2. Yazar: YAŞAR DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEVKET GÖKPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalg, Nannochloropsis oculata, Azot kaynakları, Büyüme, Fatty asit a-tokoferol, pigment, Microalgae, Nannochloropsis oculata, Nitrogen sources, Growth, Fatty acid, a-tocopherol, pigment
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Azot Kaynakları ve Konsantrasyonlarının Nannochloropsis oculata (Droop) Hibberd (Eustigmatophyceae)'nın Büyüme ve Biyokimyasal Yapışma Etkisi DURMAZ, Yaşar Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Yöneticileri: Prof.Dr. Şevket GÖKPINAR Dr. Narcisa Maria BANDARRA Haziran 2005, 92 Sayfa Azot kaynakları ve konsantrasyonlarının Nannochloropsis oculata'mn yağ asitleri, cc-tocopherol, karotenoidler ve klorofil a üretimi üzerine etkileri incelendi. N. oculata 2 litrelik erlenlerde, F/2 ortamı ile zenginleştirilmiş % 2.5 tuzluluktaki steril deniz suyunda, 18±1°C sıcaklıkta, 196 umol foton m“2 s”1 ışık şiddetinde sürekli aydınlatma koşullarında yetiştirildi. Kültür denemelerinde F/2 zenginleştirme medimu baz alınarak, F/2 içeriğinde bulunan azot, 3 farklı inorganik azot (nitrat, amonyum, üre) kaynağı ile yer değiştirildi. Bu azot kaynaklan optimal konsantrasyonları (882 umol L“1) ve sınırlı konsantrasyonları (441 umol) kullanılarak deney grupları oluşturuldu. Bu deneme gruplarında algal büyüme başladıktan sonra büyümenin farklı fazlarında iken alg örnekleri alınıp freeze-dry tekniği ile kurutuldu ve Varian Star 3800 Cx gaz kromatografi cihazında Christie (1977) metoduna göre yağ asitleri ve Chen et al., (1998) metoduna göre a-tokoferol HPLC ile tayin edildi. Ayrıca tezde spektrofotometrik yöntem ile pigment analizleri, TLC ile pigment tanımları ve hücre sayma cihazı ile hücre sayısının tespiti yapıldı.VII Çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) önemli bir türü olan EPA (Eicosapentanoic acid), optimal NCV-N konsantrasyonu (882 umol L”1) ile yapılan denemede durgunluk fazında maksimum %16.7 ve en yüksek a-tokoferol değeri ise 882 umol L“1 NlV-N ile yapılan denemede (581 ug.g”1) elde edildi. Toplam karotenler (4.17±0.37 mg g“ 1 ) ve klorofil a (12.42±1.08 mg g”1 ) bakırmndan en yüksek değerler 882 umol L“1 nitrat konsantrasyonu ile yapılan kültür denemesinde durgunluk fazından alman alg örneklerinde tespit edildi. Viyolaksanthin, vaucheriasantbin, p-karoten ve klorofil a ana pigmentler olarak tespit edildi. N. oculata türü için azot kaynaklarından NO3”-N ve NH4+-N büyüme ve biyokimyasal yapısı açısından benzer sonuçlar elde edildi. Fakat üre-N'nun bu tür için uygun kaynak olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT The Effect of Nitrogen Sources and Concentration On Growth and Biochemical Composition Of Nannochloropsis oculata (Droop) Hibberd (Eustigmatophyceae) DURMAZ, Yaşar Ph.D. Faculty of Fisheries Supervision.: ProfDr. Şevket GÖKPINAR Dr. Narcisa Maria BANDARRA June 2005, 92 Pages Effects of nitrogen sources and concentration on the production of fatty acid, a-tocopherol, carotenoids and chlorophyll a of the Nannochloropsis oculata was examined. N. oculata were grown in laboratory, 2 L erlens with enriched sterilized seawater (salinity 2.5 %) with F/2 medium, kept at 18±1°C temperature under continuous illumination at 196 umol m“2 s”1. In culture experiments, by following F/2 enriched medium as reference medium, the nitrogen in F/2 medium was replaced by three different resources (nitrate, ammonium and urea). Optimal concentration as 882 umol L“1 and limited concentration as 441 umol L”1 were arranged for these nitrogen sources in experimental culture medium groups. After algal experiment groups started to grow, samples were taken at different growth phases and dried by freeze-dry method after that fatty acids were analyzed method by gas gromotography according to the method introduced by Christie (1997) and a-tocopherol was analyzed by HPCL according to the method decribed by Chen et al., (1998). In addition, pigment analysis were done spektrophotometric method, pigments were identified by TLC and cell counts were by Cell Counter.XI The highest performed eicosapentaenoic acid (EPA) one of the most polyunsaturated fatty acids (PUFAs), the highest level was found 16.7±3.4 % in at 882 umol L“1 NOa'-N culture medium at stationary growth phase and maximum level of a-tocopherol was 581.43 ug g”1 in 882 umol L“1 concentration in NELj+-N culture medium. The highest carotenoid (4.17+0.37 mg g”1) and chlorophyll a (12.42+1.08 mg g“1) levels were found at stationary growth phase of the algae in the NOs”N (882 umolL"1). The main pigments were violaxanthin, vaucheriaxanthin, J3-carotene and chlorophyll a. NCV-N and NH4+-N nitrogen groups, growth and biochemical composition of N. oculata showed similar results. However, urea-N as a nitrogen source was determined to be unsuitable due to lower N. oculata growth and poor biochemical composition.