Potasyumlu gübrelemenin su stresi koşullarında mısırın verim, verim koponentleri ile büyüme ve gelişme parametrelerine etkileri
Effect of potassium fertilization on yield, yield components, growth and development of maize grown under water stress conditions
- Tez No: 169715
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN ERYÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Zea mays L, su stresi, potasyum, Maize, Zea mays L. water stres, potassium
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
ÖZET Potasyumlu Gübrelemenin Su Stresi Koşullarında Mısırın Verim, Verim Komponentleri ile Büyüme ve Gelişme Parametrelerine Etkileri KILIÇ Gürbüz Özlem Doktora Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin ERYÜCE Temmuz 2005, 236 sayfa Çalışma; farklı su stresi koşullarında, potasyum uygulama zamanı ve miktarının; ikinci ürün mısır bitkisinin beslenme durumu, kimi fiziksel ve kimyasal özellikleri, verim ve verim bileşenleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada; tam (Iı.oo), kısıtlı (I0.75 ) ve çok kısıtlı (I0.50) olmak üzere üç farklı su seviyesi, tek (0, 30, 60 kg da“1 K2O) ve bölünmüş (15+15 ve 30+30 kg da”1 K2O) olmak üzere üçer potasyum dozu, beş tekrarlı olarak tarla ve saksı koşullarında denenmiştir. Bulgular, potasyumlu gübrenin tek seferde verilmesinin ekonomik olduğunu; verim için su stresi altoda 30, tam sulamada 60 kg da"1 K2O dozunun önerilebileceğini; verim ile kalkan besin elementleri arasında doğrusal yönde ilişkiler bulunduğunu, su ve potasyum dozlarının stres ölçümlerini etkilediğini, saksı ve tarla denemelerinin benzer sonuçlar verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Effect of Potassium Fertilization on Yield, Yield Components, Growth and Development of Maize Grown under Water Stress Conditions KILIÇ Gürbüz Özlem Ph.D in Soil Sciences Supervisor: Prof. Dr. Nevin ERYÜCE July 2005, 236 pages Effect of potassium fertilization time and rate on yield, yield components, physical and chemical properties of maize was studied under water stress conditions. Maize was grown as the second crop in the sequence.In the study, irrigation was practiced in three doses as: full ( Ij.oo) moderately low (I0.75) and low( I0.50) and potassium which was applied in three rates was dressed as: entirely at preplanting ( 0, 30 and 60 kg da“1 K20) and in split as (15+15, 30+30 kg da”1 K20) The experiment was designed in randomized blocks with five replications as field and pot trials. Results showed that 30 kg da“1 K20 applied as a full dressing is economically sufficient under water stress conditions and under full irrigation 60 kg da”1 K20 is recommended. A linear relationship was determined between the yield and the nutrient uptake. Water and potassium affected the stress measurements and the results of field and pot experiments confirmed each other.