Dikiş sırasında kumaş kesilmesinin kumaş özellikleriyle ilgisi
Relationships between fabric properties and fabric severance during sewing
- Tez No: 169722
- Danışmanlar: PROF.DR. FİKRİ ŞENOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: sewing damage, tightness, fabric properties, image analyses
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
V ÖZET DİKİŞ SIRASINDA KUMAŞ KESİLMESİNİN KUMAŞ ÖZELLİKLERİ İLE İLGİSİ AÇIKGÖZ, Ayşen Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Fikri ŞENOL Şubat 2005, sayfa 151 Bu çalışmada, dikiş hasarının kumaş özellikleri ile ilgisi incelenmiştir. Dikiş hasarının kumaş özelliklerinden tahminlenmesi ile kumaşın tasarımı ve üretimi sırasında alınacak önlemler, tüketici şikayetlerini azaltacak ve konfeksiyon üreticilerinin ekonomik kayıplarım önleyecektir. Open End % 100 pamuklu ipliklerden dokunmuş kumaşlar üzerinde çözgü ve atkı yönünde yapılan dikiş denemeleri, farklı numarada dikiş iğneleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Dikiş hasan ASTM 1908-D standardına uygun olarak belirlenmiştir. Bunun yam sıra dikiş iğnesinin yaraladığı ipliklerde sınıflandırılarak değerlendirilmiştir. Kumaşların yapısal, fiziksel ve Fast tutum özellikleri ölçülerek kumaşlar tanımlanmıştır. Hasar değerleriyle karşılaştırmak üzere dikiş kuvveti ölçümleri yapılmıştır. Dikiş iğnesinin kumaşta oluşturduğu deformasyon görüntü analizi kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizleri dikiş hasarının daha çok kumaş sıkılığı ile ilgili kumaş özelliklerinden etkilendiğini ve Brierley' nin önerdiği kumaş sıkılığı katsayısı kullanılarak dikiş hasarının tahminlenebileceğini göstermiştir. Anahtar sözcükler : dikiş hasarı, kumaş sıkılığı, kumaş özellikleri,görüntü analizi
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RELATIONSHIPS BETWEEN FABRIC PROPERTIES AND FABRIC SEVERANCE DURING SEWING AÇIKGÖZ, Ayşen Ph.D. in Textile Technology Supervisor : Prof.Dr. M. Fikri ŞENOL February 2005, 151 pages In this study, the relation of the sewing damage with fabric properties is investigated. With the prediction of the sewing damage from fabric properties, the measures to be taken during the production and design of fabric decrease consumer complaints and prevent the economical loses of clothing producers. Sewing trials made in the weft and warp directions on the fabrics woven from open end 100% cotton yarn is made by using the different sewing needle numbers. Sewing damage is determined according to ASTM 1 908-D standard test method. Furthermore, the yarns that sewing needle defect are evaluated. By measuring the structural, physical and fast properties, the fabrics are defined. In order to be compared with the damage values, sewing force is measured. The deformation which sewing needle causes is determined by using the image analyses. The regression analyses are showed that sewing damage is influenced by fabric tightness and fabric properties and, sewing damage can be predicted by using the fabric tightness suggested by Brierley.