Bazı kumaş parametrelerinin dikiş büzülmesine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of some fabric parameters to the seam pucker
  1. Tez No: 202337
  2. Yazar: HURİYE CANDAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNNAZ MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır giyim, dikis büzülmesi, ölçme, elastanlı kumas, astar, dikis yogunlugu, dikis tipi, dikis ipligi tipi, Clothing, seam pucker, assessment, elastane fabric, interlining fabric, seam density, seam type, seam yarn type
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Dikis büzülmesi giysi üretiminde en ciddi ve dikkat çeken problemlerden biridir ve sık dokulu kumaslarda daha yaygın olarak görülmektedir. Büzülme dikim esnasında ortaya çıkabilecegi gibi giysinin daha sonraki ütüleme ya da yıkama islemlerine kadar gözlenmeyebilir. Kumas kalitesi yüksek kaliteli giysilerin üretimi için tek basına yeterli degildir. Son yıllarda yapılan arastırmalar özellikle düsük gramajlı sentetik kumaslarda üretim asamasında ve üretim sonrasındaki islemler sırasında, giysi üretiminde dikis büzülme problemini çözme üzerinedir. Bu çalısmada elastan içeren dokuma kumaslar ve astarlık kumasların yapısal özellikleriyle, üretim esnasında ve günlük kullanımda göstermis oldukları dikis büzülmesi problemleri arastırılmıstır. Farklı hammadde, örgü, ve atkı sıklıgı içeren numuneler farklı büzülme oranlarında dikilmis ve uzman kisiler tarafından degerlendirilmistir. Bir sonraki asamada uygulamada istenilen özellikleri saglayabilecek astarlık ve elastan içeren kumasların dikimi için uygun atkı çözgü sıklıgı, dikis ipligi, dikis yogunlukları ve dikis tipi arastırılmıstır. Elde edilen gözlem sonuçlarına göre, astarlık ve elastan içeren dokuma kumasların tasarımı ile dikime yönelik yorumlar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Seam pucker is one of the most demanding and serious problems in germant manufacture and more common on tightly woven fabrics. Pucker may show itself when the germantis first sewn or it may not appear until later when the garment is pressed or washed. Fabric quality is not sufficient enough alone to produce high quality garments. Recent research has established the causes of the problem and has indicated ways to predict and eliminate seam pucker in light weight synthetic fabrics, either at the textile processing stage or later in the apperal production process. In this study, the structural features of elastic woven stretch and interlining fabrics and seam pucker has been searched in process as well ass in daily usage. Different samples with different weave, comsposition and weft and yarn types, picks were sewen with different pucker degrees. After that, all samples were being assessed by experienced people. At next stage, weft and warp yarn types, picks and sewing yarn type were being inspectered both elastic woven stretch samples and interlining samples. According the assesment results, comments were done regarding interlining fabric and elastic woven strectch fabrics planning and sewing.