Farklı kuraklık indislerinin Türkiye vejetasyonu özelinde irdelenmesi ve vejetasyon dağılımını ifade edecek indisin belirlenmesine yönelik bir araştırma
Examining different drought indices in accordance with vegetation and to define an indice which expresses vegetation dispersion in Turkey
- Tez No: 169733
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuraklık, kuraklık indisi, zaman serisi, stokastik modelleme, Drought, drought index, time series, stochastic modeling
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma, Türkiye koşullarında kuraklığı en iyi şekilde ifade edebilecek bir indisin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Elde edilecek indis ile Türkiye için kuraklığın geçmişten bugüne kadarki gidişine ait bir değerlendirme yapılabileceği gibi geleceğine yönelik kestirimlerde bulunulabileceği de düşünülmektedir. Bu amaçla dünyada yaygın olarak kullanılan indislerle Türkiye kuraklık haritaları çıkarılmış, iklimin en önemli göstergesi olarak kabul edilebilecek olan doğal bitki örtüsü referans alınarak bir kıyaslama yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre mevcut yöntemlerin Türkiye özelinde kullanıma uygun olmadıkları sonucuna varılmıştır. Bir dizi istatistiksel analiz ve çalışma sonucunda yağış ve sıcaklık parametrelerine bağlı olarak elde edilen Topçuoğlu İndisi'nin beklenen sonuçlan verdiği görülmüştür. Topçuoğlu indisi ile elde edilen haritaların, doğal bitki örtüsü haritalarıyla benzeştiği ve Türkiye iklimine yönelik genel bilgiler ile uyum sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This investigation was carried out to examine different drought indices in accordance with vegetation dispersion and to determine an indice that could express drought best in Turkey. It had been tought that with obtaining such indice an evaluation for drought movement from past to now and an estimation for the future could be able in Turkey. For this purpose well-known indices, were tested for Turkey and drought maps were obtained, and natural vegetation cover, which could be considered as the most important climate indicator was taken reference. According to the results define the drought it is revealed that the existing indices are not suitable to define the drought for Turkey. According to statistical analyses and some assessments a new Topçuoğlu Index, which obtained with the precipitation and temperature, data was developed. It is determined that the maps obtained from Topçuoğlu Index are in coincidence with natural vegetation cover maps and general climatical informations about Turkey.