İzmir ilinde bulunan Otiorhynchus Germar, 1822 (Coleoptera: Curculionidae) cinsine bağlı türler üzerinde sistematik araştırmalar
Systematic researches on the genus Otiorhynchus Germar, 1822 (Coleoptera: Curculionidae) in İzmir
  1. Tez No: 169732
  2. Yazar: BEKİR KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ETHEM ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Otiorhynchus, Curculionidae, sistematik, İzmir, Türkiye, Otiorhynchus, Curculionidae, systematics, İzmir, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
m ÖZET İZMİR İLİNDE BULUNAN Otiorhynchus GERMAR, 1822 (COLEOPTERA: CURCULIONIDAE) CİNSİNE BAĞLI TÜRLER ÜZERİNDE SİSTEMATİK ARAŞTIRMALAR KESKİN, Bekir Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İ. Ethem ÇEVİK Şubat 2005, 201 sayfa İzmir ilinde Otiorhynchus Germar, 1822 cinsine bağlı türlerin faunistik, morfolojik ve ekolojik özellikleri çalışılmış ve bölge için 24 tür kaydedilmiştir. Otiorhynchus (Paracryphiphorus) sp. 1, Otiorhynchus (Toumieria) sp. 2, Otiorhynchus (Melasemnus) sp. 3 yeni takson olarak önerilmiştir. Otiorhynchus (Podonebistus) prolongatus Stierlin, 1861 türü Türkiye için ve Otiorhynchus (Cryphiphorus) ligustici (Linnaeus, 1778), Otiorhynchus (Nehrodistus) turca Boheman, 1843, Otiorhynchus (Podonebistus) bleusei Faust, 1899, Otiorhynchus (Choilisanus) bmnneus Krynicki, 1834, Otiorhynchus (Choilisanus) grandicollis Boheman, 1843, Otiorhynchus (Misenatus) lugens (Germar, 1817) türleri İzmir yerel faunası için yeni kayıtlardır. Otiorhynchus (Cryphiphorus) dubitabilis Fairmaire, 1866, Otiorhynchus (Otiomimus) carceli Gyllenhal, 1843, Otiorhynchus (Choilisanus) grandicollis Boheman, 1843, Otiorhynchus (Choilisanus) pelliceus Boheman, 1843, Otiorhynchus (Lacocnesus) latinasus Retiter, 1898 ve Otiorhynchus (Misenatus) lugens (Germar, 1817) türlerinin erkek ve/veya dişi eşey organları fotoğraflanarak ilk kez ortaya konulmuştur. Otiorhynchus (Choilisanus) balcanicus Stierlin, 1861 türünün iki eşeyli populasyonlarının varlığı ilk kez saptanmıştır. Altcins ve türler arasındaki benzerlikler, 43 morfolojik karakterden elde edilen veriler kullanılarak Bray Curtis katsayılarının gruplanmasıyla analiz edilmiştir. İncelenen türlerin bazı ekolojik ve coğrafık özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SYSTEMATIC RESEARCHES ON THE GENUS Otiorhynchus GERMAR, 1822 (COLEOPTERA: CURCULIONTOAE) IN IZMIR KESKİN, Bekir Ph. D. in Biology Supervisor: Pro£ Dr. İ. Ethem ÇEVİK February 2005, 201 pages Faunistic, morphological and ecological characteristics of the species belonging to genus Otiorhynchus Germar, 1822 from Izmir were studied and 24 species were recorded for this region. The new taxa are suggested as Otiorhynchus (Paracryphiphorus) sp. 1, Otiorhynchus (Tournieria) sp. 2, Otiorhynchus (Melasemnus) sp. 3. Otiorhynchus {Podonebistus) prolongatus STIERLIN, 1861 is newly recorded from Turkey, and Otiorhynchus (Cryphiphorus) ligustici (Linneaus, 1778), Otiorhynchus (Nehrodistus) turca Boheman, 1843, Otiorhynchus (Podonebistus) bleusei FAUST, 1899, Otiorhynchus (Choitisanus) brunneus Krynicki, 1834, Otiorhynchus (Choilisanus) grandicoUis Boheman, 1843, Otiorhynchus (Misenatus) lugens (Germar, 1817) are the new records for Izmir. Male and/or female genitalia of Otiorhynchus (Cryphiphorus) dubitabilis Fairmaire, 1866, Otiorhynchus (Otiondmus) carceli Gyllenhal, 1843, Otiorhynchus (Choilisanus) grandicoUis Boheman, 1843, Otiorhynchus (Choilisanus) pelliceus Boheman, 1843, Otiorhynchus (Lacocnesus) latinasus REITTER, 1898 and Otiorhynchus (Misenatus) lugens (Germar, 1817) are illustrated for the first time. The presence of bisexual populations of Otiorhynchus (Choilisanus) balcanlcus Stierlin, 1861 is determined for the first time. On the basis of data from 43 morphological characters, similarity between subgenera and species were analyzed by clustering of Bray Curtis similarity coefficients. Some ecological characteristics of the investigated species were determined.