Triticum durum ile Triticum dicoccoides melezlerinde genetik analizler ve moleküler markörler üzerinde bir araştırma
A research on genetic analysis and molecular markers of Triticum durum with Triticum dicoccoides crosses
- Tez No: 169734
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜER YÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Makarnalık buğday, Triticum dicoccoides, Triticum durum, Genetik Markörler, Gliadin, Glütenin, RAPD, Durum wheat, Triticum dicoccoides, Triticum durum, Genetic Markers, Gliadin, Glütenin, RAPD
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
V ÖZET Triticum durum ile Triticum dicoccoides MELEZLERİNDE GENETİK ANALİZLER VE MOLEKÜLER MARKÖRLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Akçalı Can, R.Refika Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Süer YÜCE Temmuz 2005, 155 sayfa Buğday insan beslenmesinde en önemli tahıl türlerinin başında yer almaktadır. Ülkemizde tüketilen ekmek ve unlu mamuller dikkate alındığında, Türkiye için buğdayın tüketim ve ekonomik boyutları dikkatimizi çekerken, ülkemizin buğdayın gen merkezleri arasında yer almış olması da, bilimsel araştırmalarda buğdayı genetik ve ekolojik boyutları ile ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle buğday en önemli araştırma objelerimiz arasında yer almaya devam etmektedir. Makarnalık buğday ıslahında protein içeriği çok büyük bir öneme sahiptir. Protein içeriğinin arttırılması konusunda uzun yıllardır çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ancak özellikle verim artışına yönelik ıslah çalışma programlan nedeniyle kültür buğdaylarımızda genetik temel daralmıştır. Gerek hastalıklara dayanıklılık gerekse kalite özellikleri bakımından en önemli gen rezervleri yabani buğdaylarda bulunmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada yabani tetraploid Tiriticum dicoccoides'in yüksek protein içeriği bakımından kaynak olarak kullanılma olanağıVI araştırılmıştır. Bu araştırma projesinde, sekiz ticari makarnalık buğday (Ege-88, Yavaros-79, Altar-84, Kunduru-1149, Kızıltan-91, Gediz-75, Salihli-92 ve Chen S) ile yabani tetraploid Triticum dicoccoides buğdayı melezlenmiş, ebeveynler ile bunlann Fi, F2 ve F3 dölleri üzerinde yapılan molekuler markör araştırmaları ile yüksek protein içeriğinin ebeveyn ve döllerdeki ilişkileri izlenmiştir. Bu çalışma sonucunda genetik markörlerin, sanayinin arzu ettiği kalitede makarnalık buğday üretimi için, protein miktarının arttırılmasına yönelik sağlıklı ıslah programlarına entegre edilmesinde yararlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON GENETIC ANALYSIS AND MOLECULAR MARKERS of Triticum durum with Triticum dicoccoides CROSSES Akçalı Can, R.Refika Ph. D. Thesis, Field Crops Departement Supervisor: Prof.Dr.Süer YÜCE July 2005, 155 pages Wheat is the important cereal species in human nutrition. When considering manufactured from flour consumed in our country, while consume and economical value of wheat are conspicuous for Turkey, also our country include germplasm of wheat therefore wheat to be genetics and ecological makes primary at scientific researches due to wheat is the best important object of our researches. Protein content is the most important in durum wheat breeding. Various studies were made about increasing protein content for long years. However genetic basis of culture wheats was narrowed because of breeding programes especially aimed at high yield. Wild wheats have the best important reserves of the genes in point of both resistance to diseases and quality characters. Because of this, using probability of wild tetraploid Triticum dicoccoides as a source on occunt of high content of protein was researched in the study. In the research project, wild tetraploid T. dicoccoides was crossed with eight commercial of durumvm wheats (Ege-88, Yavaros-79, Altar-84, Kundura- 1149, Kiziltan-91, Gediz-75, Salihli-92 and Chen S) and, interactions between high protein content and molecular marker researches on the parents and their Fi, F2, F3 offsprings were observed. As a result of this study, it was determined that genetic markers can be integrated into reliable breeding programs towards increasing amount of protein to desirable quality of durum wheat for industry.