An investigation of effect of modulus of subgrade reaction on mat foundation design
Zemin yatak katsayısının radye temeller üzerindeki etkisinin incelenmesi
- Tez No: 169737
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ ÇANAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: zemin yatak katsayısı, zemin modelleri, radye temeller, elastik temeller, Modulus of subgrade reaction, subgrade models, mat foundations, elastic foundations
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Zemin yatak katsayısının belirlenmesi radye temel dizaynında büyük bir problem oluşturmaktadır. Elastik temellerin doğru sonuç vermesi bizim zemin yatak katsayısını belirleme yeteneğimize ve yüklenmeye maruz kalmış alanın enine, şekline, derinliğine, radye temelin pozisyonuna ve zamana bağlıdır. Bu çalışmada zemin yatak katsayısının radye temel dizaynı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bir radye temel modeli ferklı dizayn parametreleri kullanılarak SAFE ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları incelenmiş ve sonuçlar grafiklerle gösterilerek açıklanmıştır. Zemin yatak katsayısı ile yük, temel tabakası kalınlığı ve kolonlar arası açıklık arasındaki ilişkiler irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A major problem is to estimate the numerical value of modulus of subgrade reaction, ks in mat foundation design. Accuracy of analysis of the elastic foundation depends on our ability to define the modulus of subgrade reaction of the soil, which depends on the width and the shape of the loaded area, the depth of the loaded area below the ground surface, the position on the mat and time. In this study, the effects of modulus of subgrade reaction on mat foundation design is investigated. A mat foundation model is analyzed by SAFE with using different design parameters. The results of the analysis are examined and results are illustrated by figures. The relations between the subgrade modulus and load, thickness of slab and spans of columns are investigated.