Evsel atıksuların kesikli aktif çamur sistemiile arıtılabilirliğinin araştırılması
Investigation of treatability of domestic wastewater by an activated sludge sequencing
  1. Tez No: 169963
  2. Yazar: AHMET EKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET YÜCEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Çamur Sistemi, Ardışık Kesikli Reaktör, Sentetik Atıksu, KOİ Giderme Verimi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ EVSEL ATIKSULARIN KESİKLİ AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ İLE ARITILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Ahmet EKER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Yıl : 2005, Sayfa: 108 Jüri : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER : Doç.Dr.İlyas DEHRİ : Doç.Dr.Mesut BAŞIBÜYÜK Bu çalışmanın amacı kesikli aktif çamur sistemi ile evsel atıksularm antılabilirliğinin araştırılması için So/Xo (giriş KOİ/ MLSS) oranı 0,26, 0,13 ve 0,08 olan yüklemelerde farklı havalandırma sürelerinde KOİ verimi, MLSS değişimi ve ÇHİ'i arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve KOİ giderme verimine göre reaktör performansının belirlenmesidir. Deneysel çalışma süresince reaktör sentetik atıksuyla beslenmiştir. Kesikli sistemin işletimi üç set olarak yapılmıştır. Her setin başlangıç ortalama MLSS konsantrasyonu sırasıyla 1500, 3000 ve 5000 mg/L'dir. Reaktör 5 dakika doldurma, (6, 12, 18, 24 ve 30 saat) havalandırma, 45 dakika çökeltme, 10 dakika boşaltma ve 30 dakika boş fazında işletilmiştir. Giriş KOİ konsantrasyonu her sette 400 ±20 mg/L'dir. Sistemin KOİ giderme verimi I.sette %87-92, Il.sette %91- 95 ve m.sette %89-94'tür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF TREATABILITY OF DOMESTIC WASTEWATER BY AN ACTIVATED SLUDGE SEQUENCING Ahmet EKER DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Ahmet YÜCEER Year: 2005, Pages: 108 Jury : Prof. Ahmet YÜCEER : Doç.Dr.İIyas DEHRİ : Doç.Dr.Mesut BAŞIBÜYÜK The aim of this study was treatability of domestic wastewater by an activated sludge sequencing batch reactor and to determine performance of the reactor in terms of the relations between COD removal efficiency, MLSS changes and SVI, applying 0.26, 0.13 and 0.08 of So/X0 (influent COD/MLSS) ratios. During the experimental study, the reactor was fed with synthetic wastewater. The SBR's operation was divided into three set. Initial approximately MLSS concentration of each set; 1500, 3000 and 5000 mg/L, respectively. The reactor was operated with 5 minutes fill, (6, 12, 18, 24, 30 hours) aeration, 45 minutes settle, 10 minutes draw and 30 minutes idle periods. Initial COD concentration of every sets were 400 ± 20 mg/L. COD removal efficiency of system varied between 87-92 % at I.set, 91-95 % Il.set, 89-94 % at Ill.set. KeyWords: Activated Sludge Process, Sequencing Batch Reactor, Synthetic Wastewater, COD Removal Efficiency. II