Çukurova'da II. ürün mısırlarda mikotoksin oluşturan Fusarium türlerinin moleküler teknikler kullanılarak saptanması
Identification of mycotoxin produced Fusarium species by molecular technics on second crop corn in Cukurova
- Tez No: 169964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDER KAYIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Fusarium moniliforme, fumonisin, ELISA, RAPD I, Corn, Fusarium moniliforme, fumonisin, ELISA, RAPD II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA'DA II. ÜRÜN MISIRLARDA MİKOTOKSİN OLUŞTURAN Fusarium TÜRLERİNİN MOLEKÜLER TEKNİKLER KULLANILARAK SAPTANMASI Fatih ÖZDEMİR ÇUKURÇVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Mukadder KAYIM Yıl:2005, Sayfa:51 Jüri: Doç. Dr. Mukadder KAYIM Prof. Dr.Ali ERKILIÇ Doç. Dr. Salih KAFKAS 2002-2003 yıllarında Çukurova'da ikinci ürün olarak yetiştirilen mısırlarda fumonisin oluşturan Fusarium türlerini saptamak ve izolatlar arasındaki moleküler farklılığı belirlemek amacı İle Adana ve Osmaniye illerinin farklı bölgelerinden tesadüfi olarak seçilen, hastalıklı olduğu düşünülen mısır koçanlarından 46 Fusarium spp. izole edilmiştir. Yapılan mikroskobik analizler sonucunda Çukurova'da yetiştirilen ikinci ürün mısırların Fusarium moniliforme ile yoğun olarak infekteli olduğu saptanmıştır. Yapılan ELISA testi çalışmaları sonucunda Çukurova'da 0,1-7 ppm aralığında farklı düzeylerde fumonisin saptanarak, bu funguslann mısırlarda yüksek miktarlarda fumonisin oluşturduğu sonucuna varılmıştır. En yüksek fumonisin miktarı ortalama 3,4 ppm ile Ceyhan-1 bölgesinde tespit edilirken, en düşük miktar ortalama 0,35 ppm ile Kozan'da tespit edilmiştir. F. moniliforme'yi diğer türlerden ayırmak amacıyla F. moniliforme genomik DNA'sına spesifik primerlerin kullanıldığı PCR analizinde 1600 bp büyüklüğünde DNA fragmenti sentezlenerek F. moniliforme izolatlan F.semitectum türünden ayırt 1 edilmiştir. F. moniliforme izolatlan arasındaki coğrafık farklılığı moleküler düzeyde saptamak amacı ile yapılan RAPD analizi sonucunda ise izolatlar arasında bölgesel farklılıklardan kaynaklanan polimorfizm gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS IDENTIFICATION OF MYCOTOXIN PRODUCED Fusarium SPECIES BY MOLECULAR TECHNICS ON SECOND CROP CORN IN ÇUKUROVA Fatih OZDEMIR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION ' -..;. -INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA.., Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mukadder KAYIM ~*~ ' ". Year:2©05,Pages:51 Jury: Assoc.Prof.Dr. Mukadder KAYIM Prof. Dr. Ali ERKTLIÇ AssocProf. Dr. Salih KAFKAS 4 Forty-six Fusarium şpp. isolates were obtained from randomly selected corncob, considered disease infected in Adana and Osmaniye provinces during the 2002-2003 years to determine fumonisin producing Fusarium species in the second crop maize in the year Çukurova plain. Microscopic observations showed that second crop maize was infected intensively with Fusarium moniliforme. It is concluded that this fungus produced high levels of fumonisins ranging from 0,1-7 ppm based on ELISA of maize kernels. While the highest average level of fumonisin was 3,4 ppm in Ceyhan- 1 region, the lowest average level of fumonisin with 0,35 ppm was determined in Kozan region. F. moniliforme species was determined by PCR analysis for a specific genomic DNA fragment amplification from other Fusarium species. The 1600 bp DNA fragment was amplified by PCR in all F. moniliforme isolates leading a selection from F. semitectum species. To identify genetic differences based on regional differences among the F. moniliforme isolates, RAPD analysis was applied and high level of genomic polymorphism was found among the isolates.