Adana ili ve yakın çevresinin jeoteknik koşullarının statik ve sismik durumlar için coğrafi bilgi sistemi ile değerlendirilmesi
The geotechnical evaluation of Adana and near around for static and seismic conditions with geographical information system
  1. Tez No: 169962
  2. Yazar: İBRAHİM ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Kent Mühendislik Jeolojisi, Coğrafî Bilgi Sistemi, Adana, City Engineering geology, Geographical Information System
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 471
Özet
Bu çalışma, ülkemizin 4. büyük ili olan Adana için oluşturulmuş jeoteknik verileri ve değerlendirmeleri içeren kent bilgi sisteminin oluşturulması amaçlamaktadır. Adana ili yerleşim alam farklı litolojilere sahip 4 birim üzerinde kurulu bulunmaktadır. Handere Formasyonu inceleme alanı içerisinde CH, MH, CL, ML türü ince taneli zeminlerden oluşan en yaşlı birimdir. Taraça çökelleri gevşek ve sıkı tutturulmuş olmak üzere 2 ayrı özellik sunmaktadır. Gevşek tutturulmuş taraça, zemin özelliği göstermekte olup GW, GP zemin grubu ile temsil edilmektedir. Sıkı tutturulmuş taraça ise tek eksenli basma dayanımına göre çok düşük kaya grubunda yer almaktadır. Yumuşak kaliş büyük çoğunluğu CH olan zemin özelliği gösterirken sert kaliş çok düşük dayanımlı kaya özelliği göstermektedir. Alüvyon çökelleri en eski yapılaşmanın üzerinde geliştiği bir birimdir ve 1998 Ceyhan depreminde de yapısal hasarların en fazla olduğu zemin türlerini içermektedir. Yapılan sondajlar, sismik ve rezistivite çalışmaları ile elde edilen veriler Adana ili alüvyonları içerisinde CH ve CL türü ince taneli taşkın ovası çökellerinin yaygın olduğunu ortaya koymuştur. Taşıma gücü değerlendirmeleri açısından taraça ve Handere Kili problem göstermemektedirler. Kaliş ve alüvyon çökelleri ise bu anlamda daha kritik değerler vermektedir. Bu çalışma ile elde edilen veriler gerçek koordinat sisteminde hazırlanmış topoğrafik haritalara işlenmiş ve her nokta için temel jeoteknik bilgileri içeren bir veri tabam oluşturulmuştur. Bu amaçla Arcview 3.3 programı kullanılmıştır. Sayısal verilerin lineer enterpolasyonla değerlendirilmesi amacıyla da Spatial Analyst 2.0a bilgisayar programından yararlanılmıştır. Verilerin kullanılmasıyla incelenen bölge için eş SPT-N, eş rezistivite, eş-zemin büyütmesi, eş- kayma dalgası hızı, eş taşıma gücü haritaları oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This studies aim to produce urban information system including results of geotechnical informations and evaluations for Adana, the fourth big city of Turkey. Adana province is located on four different lithological units. Handere Formation is the oldest unit in CH, MH, CL, ML types fine grains size soils in investigated area. Terrace units have two different properties as loose and hard. Loose terrace is characterized by GW, GP soil group. Hard terrace is situated in very low strength rock group based upon uniaxial compressive strength. Soft caliche has CH soil properties but hard caliche shows very low strength rock properties. Alluvium units, the oldest urbanization of Adana was developed on it, include soil types on which heavy structural damages occured during in 1998 Ceyhan earthquake. Drilling, seismic and resistivity explorations shows that CH, CL types of fine grains sized floodplain deposits are widespreaded. Terrace and Handere clay units are do not bring about problems, considering with bearing capacity evaluations. In contrast, caliche and alluvium deposites give critical low bearing capacity values. The data, obtained from mis study, is located on topographical maps prepared with real coordinate system and a database, includes geotechnical information for all points is made. For this aim, Arcview 3.3 program is used. Numerical data is evaluated with linear interpolation by means of Spatial Analyst 2.0a computer program. Using all data, equal SPT-N, equal resistivity, equal soil amplification, equal shear wave velocity and equal bearing capacity maps are prepared for investigation area.